Какво е усещането да играеш с Федерер и Надал? Техните опоненти описват чувството



21-01-2011 21:34 | Николай Драгиев

Някога чудили ли сте се какво е да играеш срещу Роджър Федерер и Рафаел Надал?

Това е динамичен, умствено изтощителен, физически смазващ процес. Нищо не може да те подготви за подобен двубой. Просто питайте техните опоненти.

Последният съперник на Федерер на Australian Open бе 30-годишният Ксавие Малис. Те се познават от 12-годишни и станаха професионалисти през една и съща година - 1998. И докато Малис никога не разви големия си талант, то Федерер грабна 16 титли от Големия Шлем за същия период.

"Той е необикновен," обясни Малис, след като бе победен с 6:3, 6:3, 6:1. "Стилът му не се е променил, откакто бе на 12. Само вижте обаче как се разви във времето - това е един нов свят."

"Когато той удари топката, тя добива невероятна скорост. Това винаги те принуждава да играеш дефанзивно. Трябва да се настроиш спрямо всяка една точка, но просто нямаш нужното време. Той е перфектният играч," смята Малис, който е достигал максимум до №19.

Самият Федерер често обича да признава, че през всичките тези години се наслаждава на тениса и това е видно на корта. Той сякаш не е притесняван от напрежението, което се поражда от репутацията му. Попитан какво още го държи в играта, Фед отговори:

"Костваше ми много работа да стигна дотук. Когато един път си стигнал това ниво, искаш да останеш дълго време по този начин," обясни Федерер, който вече има 755 победи при 177 загуби.

Стилът на Надал е различен. 24-годишният испанец е по-здрав физически, истински атлет-феномен. От 2001 година насам той е спечелил 477 мача при 102 загуби.

Монополът на двамата първи в ранглистата е чудовищен от 2004 година насам. На Australian Open те могат да се срещнат едва на финал.

Дотук Федерер бе сериозно тестван от Жил Симон. Французинът, Анди Мъри, Рафаел Надал са сред малкото състезатели, които имат положителен баланс срещу Федерер. Въпреки това швейцарецът остава енигма за Симон.

"Следиш топката и чувстваш, че не можеш да сториш нищо повече," коментира Симон, след като в продължение на три часа нонстоп бе разиграван от единия до другия край на корта. "Имах усещането, че той държи под контрол всяка ситуация, той може да стори каквото си поиска с топката," допълва той.

Световният номер 5 Анди Мъри, който има положителен баланс срещу Федерер, но никога не го е побеждавал на "Голям Шлем", счита че от двамата с Надал може да научи наистина много. "Когато ги гледам по телевизията, винаги намирам какво да науча."

Световният номер 3 Новак Джокович, който е непосредствено след Федерер и Надал в ранглистата, отчита че те двамата са много по-напред от всички останали.

"Аз съм просто в малката група играчи, които сме след тях като развитие и опитваме да ги предизвикаме на всеки турнир," обясни Джокович. Той има 7 успеха от 23 мача с Надал и 6 победи от 19 срещи с Федерер.

"Те са физически страхотно подготвени и психически устойчиви," смята още Джокович, който четири години поред финишира като номер 3.

Според него Федерер и Надал просто нямат слаби страни, а непрекъснато се стремят да стават още по-добри. "Психическата им устойчивост е най-силната им страна. Те винаги играят на 100%, особено Надал."

Последната жертва на Надал на Australian Open бе американецът Раян Суитинг.

"Психически бях съсипан. Това ме довърши и физически," признава Суитинг, който спечели едва няколко гейма.

"Тичаш, тичаш и тичаш само за една точка в гейм. Рафа е толкова бърз и мощен, че връща всичко и разиграването почва отново и отново. Срещу него трябва реално да спечелиш точката два или три пъти, само и само да стигнеш до 15:15," изумен е младият американец.

"Беше страхотно изживяване. Не всеки ден можеш да се изправиш срещу световния номер 1," щастлив е Суитинг.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини