Кой е най-бързият спорт?



15-03-2017 12:43 | Любомир Тодоров

С амбициозната задача да установи кой е най-бързият спорт в света се зае Анди Уип, който е основател на AWsome Sports. Той се интересува от тези, в които скоростта се развива само с помощта на човешката сила. Естествено ракетните спортове са сред обичайните заподозрени.

Но преди да стигнем до тях, да видим скоростта в някои други популярни игри. В крикета пакистанецът Шоаиб Ахтар стана първият боулър, който хвърли със 100 мили в час (160,9 км/ч). Това се случи през 2003 година в мач за Световната купа срещу Англия. При бейзбола рекордът е малко по-голям и е 169 км/ч.

Американецът Джон Иснър е изстрелял най-бързия сервис в тениса на корт. По време на двубой за Купа „Дейвис“ миналата година двуметровият янки записа 253 км/ч, което е върховото официално признато постижение. Иначе Сам Грот от Австралия е постигнал 263,4 км/ч на чалънджър в Южна Корея през 2012-а, но редовността на измерването не е потвърдена.

Григор Димитров е в Топ 30 с начален удар с 233 км/ч, постигнат в „Куинс Клъб“ през 2013 г.

При жените германката Забине Лизицки държи рекорда с 210,8 км/ч по време на турнира в Станфорд през 2014-а.Има три спорта с ракети, които обаче са по-бързи от тениса.

В скуоша рекордът се държи от австралиеца Камерън Пили, който регистрира 283 км/ч скорост на каучуковото топче при форхенд. Това се случи по време на състезание в Бишъп, Великобритания през 2014 година.
Pelota

Почти неизвестният в България спорт пелота до преди няколко години се смяташе за най-бързия в света от Книгата на рекордите „Гинес“. Баската игра се практикува от повече от три века. В нея е отбелязана невероятна скорост на гумената топка, покрите с козя кожа. Изстреляна от закривената „палка“ тя е изсвистяла с цели 302,4 км/ч.

Но първото място вече се държи от спорт, който се играе с ракета, но не с топка. Става въпрос за бадминтона. В „Гинес“  е записан рекорд от невероятните 493 км/ч от състезателя на двойки Тан Бун Хьон от Южна Корея при изпълнение на смач.

 



И върховото постижение на единично е изумително. Световният номер едно Лий Чон Уей (на снимката отгоре) от Малайзия изстрелва перото с 456 км/ч. Скоростта се измерва почти веднага след контакта на кордажа с перото, защото след това тя бързо намалява.

Единственият въпрос, който можем да си зададем е кога ще бъде премината границата от 500 километра в час.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини