Турнирът в Маями остава в Маями



19-03-2017 10:53 | Николай Драганов

От 1987 година насам светът не тениса неизменно е събран в Маями в средата на март, когато по традиция се провежда турнирът от сериите "Мастърс". Надпреварата има статут на "Пети турнир от Големия шлем", но застаряващото съоръжение, на което се провежда, повдигна доста въпроси през последните години.


След като съдът отхвърли амбициозен план за реконструкция на комплекса в Крандън Парк се появиха спекулации, че е възможно турнирът да напусне Южна Флорида. Дни преди началото на тазгодишното издание Miami Open президентът на компанията IMG, която притежава и управлява турнира, отхвърли тези твърдения. 


"Нека бъда напълно ясен - никога не сме искали да напускаме Маями, ние изцяло обичаме Кий Бискейн. Искаме просто да направим мястото по-добро", каза Марк Шапиро. Това ще трябва да се случи без разширението за 50 милиона долара, което IMG плануваше за тенис центъра в Крандън Парк. След като компанията изгуби съдебния спор с местна фамилия, която притежава част от земята, върху която трябваше да се простира разширението, мнозина предложиха, че е възможно турнирът може да се премести другаде.


Със сигурност нямаше да липсват кандидати за приютят надпревара, която събира звездите на ATP и WTA. През миналия септември американската тенис асоциация намекна, че турнирът може да се премести в ново съоражение на стойност 60 милиона долара в Орландо. Други спекулации посочиха като възможна дестинация Северна Америка или Китай. Но в най-категоричното изявление от началото на съдебната сага, Шампиора даде обещание.


"Оставаме в Маями, това е обещание. Нямаме никакво намерение да се местим в Орландо или където и да било. Ние сме горди с наследството, което имаме. Тук е събрана твърде много история, твърдено много традиции, за да си тръгнем някога от Маями", обяви той. Това е отлична новина не само за любителите на традииците в тениса, но и за икономика на региона, отчитат от Sun Sentinel - изданието, пред което президентът на IMG даде своето обещание. 

 


По техни данни турнирът има годишен икономически ефект от около 390 милиона долара, а според туристическите служители около 300 000 души зрители идват до Маями за да гледат тенис, като резервират над 14 000 хотелски стаи. 
Въпреки това проблемите на надпреварата в Маями остават. Директорите на турнира не могат да се противопоставят на конкуренцията на Индиън Уелс, където милиардерът и софтуерен гигант Лари Елисън излиза милиони в превръщането на комплекса в рай насред пустинята. Индиън Уелс беше определен за "най-добър "Мастърс 1000" турнир" за последните три сезона, а за последно Маями грабна този приз през 2008 година, което тогава се случваше за шести път в последните седем години.


С отварянето на новите съвременни кортове през 2014 година започна "царуването" на Индиън Уелс, а френският тенисист Пол-Анри Матьо дори си позволи да напише в "Туитър": "Индиън уелс - най-подобреният турнир за последното десетилетие. Маями - най-деградиращият... #МаямиКаквоСеСлучва?".


IMG предвиждаше сходно развитие на Крандън Парк, но решението на съда отхвърли възможността за нови строежи без шанс за обжалване. "Бихме искали и ние да предложим удобствата, които Елисън предложи в Индиън Уелс, дори сме говорили с него за това. Не искаме да бъде сред най-добрите, искаме да сме най-добрите", подчерта Шапиро. Засега обаче директорите на турнира в Маями съжаляват, че са ограничени до козметични подобрения и модернизация. 


Атмосферата и обстановката все пак са онова, което правят турнира толкова обичан от играчите. Наскоро надпревара и нейното оставане в Маями получи сериозна подкрепа от Серина Уилямс. За съжаление на организаторите, 8-кратната шампионка тази година няма да участва заради контузия в коляното. "Докато успяваме да бъдем конкурентоспособни и да предлагаме забавление за феновете и играчите, ще успеем да се задържим тук. Можем, защото без значение от опаковката, хората винаги ще идват в Маями, за да гледат най-добрия тенис. И ние сме горди с това", завърши Шапиро.

 

Шампион от последните три издания на надпреварата в Маями е Новак Джокович. Сърбинът държеше същия рекорд и на турнира в Индиън Уелс, но през тази година край на серията му беше сложена от Ник Кириос. В дните след този пък се появиха твърдения, че Ноле може би ще откаже участие в Маями. Официално вчера това стори световния №1 Анди Мъри.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини