Карлос Моя: Рафа е Краля на клея, но той не е само клей играч



20-04-2017 11:30 | Николай Драганов

Рафаел Надал е изправен пред страхотно предизвикателство - в Монте Карло той би могъл да спечели своята титла №50 на червени кортове, което ще му позволи да задмине легендата Гилермо Вияс. Надал държи рекорд от 366 победи и едва 34 загуби (91,5%), което е забележителна статистика. Вияс има далеч повече двубои на клей, тъй като по негово време можеше да играеш цял сезон на тази настилка - 659 победи и 162 загуби.


Според друг легендарен играч от близкото минало, Карлос Моя, който работи с Рафа от декември миналата година, Кралят на клея е само един и негово име е Рафаел Надал. 


"Освен броя на титлите трябва да видите и качеството. Дори Бьорн Борг не може да оспорва това. Рафа е показал невероятно постоянство, печелейки всички най-важни титли", коментира Моя.


През този сезон Матадора ще има възможност за спечели титлите в Монте Карло, Барселона и трофея от "Ролан Гарос" за рекорден десети път. "Сега сме свикнали с всичко това, но нека не забравяме, че говорим за нещо, което никой преди не е смятал за възможно. Ще бъде много трудно някой да повтори това. То не е нормално", добави бивият №1 в света и шампион от Париж през 1998 година.


На "Ролан Гарос" Рафа би могъл да спечели своята първа титла от Големия шлем от три години насам. За Моя е важно да се мисли стъпка по стъпка. "Не става въпрос за формата, това е психилогически въпрос, който стои и пред останалите. На "Ролан Гарос" за Рафа важи същото, което важеше в някаква степен за Федерер на Уимбълдън. Все пак, не става дума за фикс идея, а и има достатъчно време до тогава. Не мислим дори за минута за Париж, тъй като има четири важни турнира преди това", подчерта испанецът.


Въпреки, че любимата му настилка безспорно са червените кортове, Моя добави: "Страхотните му резултати на клей замъгляват постиженията му на останалите настилки. Не можеш да кажеш, че Надал е клей играч, когато има във витрината си две титли от Уимбълдън и US Open и една от Australian Open. Но все пак тази част от сезона наистина е много важна за него".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини