Специални спомени за Мъри в Барселона



25-04-2017 15:26 | Станко Димов

Световният №1 Анди Мъри ще участва тази седмица в турнир на червени кортове на специално за него място – Барселона. Именно в каталунската столица шотландецът е тренирал в продължение на години и се е оформил като играч.

„Наскоро разговарях с хората от моя екип за местата, на които сме се наслаждавали най-много много.  Прекарах две страхотни години в Барселона. За първи път в живота ми бях далеч от семейството и дома. Дори и да имах трудни моменти, това беше първият момент, в който станах независими. Мога да кажа, че това бяха две от най-хубавите ми години в живота”, коментира Мъри.

„Не съм бил тук от 2012”, продължи роденият в Дънблейн тенисист. „Много неща са се променили през това време. Пазя отлични спомени, не само от тренировките и живота тук, но също така защото тук изиграх първия си професионален двубой на един от тези кортове и го помня много добре”.

Става въпрос за 2005-а година, когато 17-годишният Мъри е №397 в ранглистата на АТР. Той губи от №79 Ян Хенрих в три сета.

Прекараните две години в академията „Санчес-Касал” се оказват ключови за развитието на шотландеца и той се завърна в Барселона 13 години по-късно като действащ №1 в света.

„Когато си на корта не мислиш, че си №1. Същото е, все едно да си №3 или №4, не мислиш затова, а се концентрираш върху двубоя. Да, определено съм горд, че съм на най-високото стъпало и се надявам да остана на него възможно най-дълго, но е трудно. Отне ми 12 години, за да стана №1. Физическото и психическото натоварване миналата година беше изключително високо. Не е лесно да запазя първото място, но се надявам, че мога да го направя”.

За да си №1 в света, трябва да умееш да играеш добре на всички настилки. През последните години Мъри разви изключително уменията си на клей.

„Чувствам, че сега съм много по-добър клей корт играч в сравнение преди 5 години. Последният път, когато участвах на този турнир дори не бях стигал до финал на клей. Но в последните няколко години успях да запиша страхотни победи над играчи като Надал и Джокович”, каза още Мъри.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини