За втори път: Жустин Енен прекрати кариерата си



26-01-2011 18:12 | Станко Димов

Жустин Енен обяви, че слага край на състезателната си кариера заради травма в лакътя. Това е втори път, в който белгийката спира с професионалния спорт, но по всичко личи, че ще бъде и последен.


Носителката на 7 титли от Големия шлем се отказа за първи път през май 2008-ма година. Тогава тя стана първата в историята, която спира с тениса когато е номер 1 в ранглистата. В началото на миналата година Енен направи успешно завръщане, достигайки финал на турнирите в Бризбейн и Australian Open и печелйки титлите в Щутгарт и Хертогенбош.

 

По време на мача си срещу ким Клайстерс от 4-ия кръг на Уимбълдън обаче Енен получи контузия в рамото, заради която пропусна мачовете до края на сезон 2010. От началото на 2011-та година Енен се включи в Australian Open, където стигна до трети кръг (загуба от Светлана Кузнецова).


"За жалост имам неприятни новини. През последния ден се подложих на обстойни прегледи, които потвърдиха сериозността на травмата ми в лакътя. След като разговарях с лекарите и обмислих добре ситуацията мога да кажа, че моята кариера вече приключи. Много е трудно за мен, особено след като се бях завърнала толкова ентусиазирана на корта", сподели Енен в личния си уебсайт.


"Тенисът остава една невероятна страница от моя живот. През всичките тези години се чувствах страхотно на турнирите. Искам да благодаря на всички, които през годините не спираха да ме подкрепят. Никога няма да забравя тях и тяхната подкрепа", каза още белгийката.


"Жустин Енен ще остане една от най-великите атлети на своето време. Тя бе страхотен посланик на женския тенис с изявите си на и извън корта, с нейния неуморим дух, кураж и множество успехи", коментира Стейси Алестър, президент на WTA.


Енен спечели 43 титли от WTA, в това число 7 титли от Големия шлем. Белгийката бе номер 1 в ранглистата в продължение на 117 седмици. В своята кариера Енен заработи повече от 20 милиона долара само от наградни фондове.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини