Джуди Мъри: Все по-малко момичета проявяват интерес към тениса



03-05-2017 08:42 | Николай Драганов

Майката на Анди Мъри и бивш капитан на женския отбор на Великобритания по тенис Джуди Мъри обяви, че разликата в интереса на момчетата и момичетата към тенис става все по-значителна. 


Според Джуди, макар по отношение на печалбите тенисът да е най-големият женски спорт, то разликата в участието на двата пола е драстична. "От 2005 година насам сме изгубили 30% от жените и момичетата, които се занимават с нашия спорт, което е много голям спад", каза тя.


"Трябва да направим нещо. За това започнахме малка тригодишна програма съвместно с Британската тенис асоциация, върху която се надявам да надграждаме", добави Джуди.


"Имаме четири пъти повече момчета, които идват да играят тенис, отколкото момичета. Това е значителна разлика. При треньорите разликата е 80% срещу 20% в полза на мъжете", подчерта майката на Анди и Джейми Мъри.


"Когато бяха капитан за Фед Къп бях наясно с това и се опитах да създам възможности за жените да се развиват. Наистина вярвам, че да имаме повече жени за треньори ще задържи повече момичета в спорта за по-дълго. Просто защото една жена знае как мисли другата жена, а това е жизненоважно за задържането на момичетата", категорична бе тя.


Джуди Мъри коментира и скандалният случай от мача между Румъния и Великобритания в Констанца, когато румънската тенис легенда Илие Настасе нагруби британките Йохана Конта и Ан Кеатавонг. "Разговарях с Ан. Това беше ценен опит за нея, определено. Но тя е кораво момиче и мисля, че ще го преодолее", заяви Мъри и добави, че тенисът е индивидуален спорт и когато се състезаваш на най-високо ниво, твърде често си абсолютно сам. 


В този смисъл, по думите й, още от ранна детска възраст трябва да има малко по-различен психически подход към момчетата и момичетата, които искат да се занимават с тенис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини