Българин учи американците на тенис



04-05-2017 14:55 | Tennis24.bg

Емил Василев започва да играе тенис в НСА, минава през колежанската система в Съединените щати и само няколко години по-късно вече е канен от Американската тенис асоциация, за да работи с най-добрите деца в САЩ. За десет години отвъд Океана пътят му минава през различни щати и срещи с интересни хора. Едно лято тренира сина на актьора Уил Смит, а една година прекарва в академията на Джон Макенроу.

В България започва да тренира в НСА, след това минава през ЦСКА и Левски, където работи с Мишо Кънев и Константин Георгиев, които и до днес тренират състезателите на клуба. "Започнах в НСА и имах няколко треньори, но нямаше да съм постигнал нищо без помощта на доц. д-р Цецка Захариева, която завежда отдел тенис към НСА. Докато бях в България съм тренирал с Васко Младенов, Сесил Каратанчева и Елица Костова", спомня си Василев.

Емил навлиза в треньорската професия още докато учи, като междувременно трябва да поддържа високо академично ниво, за да запази стипендията си. Играе четири години в първа дивизия на колежанското първенство на САЩ (NCAA). След това остава в университета като помощник треньор на отбора по тенис, където заема поста две години.

"С треньорството започнах след първия ми семестър в университета. Започнах в летен камп за деца на известни актьори в Ню Йорк, където имах възможност да уча на тенис сина на Уил Смит - Джейдън Смит и други. След това работих в Южна Калифорния и Мейн", разказва той.

"В NCAA играх в Първа дивизия между 2008 и 2012 г., беше уникален опит за мен. Обиколихме източното крайбрежие за мачове. Запознах се с много готини хора, играх срещу много добри тенисисти от големи университети. Свикнах на доста сериозен режим и как да си разпределям времето, за да мога да уча и да играя, защото трябва да поддържаш високо академично ниво, за да си запазиш стипендията. След завършването бях избран за помощник треньор, което също беше отличен опит за мен", споделя още Василев.

Следва едногодишен стаж в академията на Джон Макенроу в Ню Йорк, където успява да работи със специалисти на най-високо ниво. Американската тенис легенда има желание да развива местни таланти и затова повечето деца са от града. На Емил му се случва и да играе с Макенроу, който редовно е на корта и се поддържа в отлична форма.

"След това работих в академията на Джон Макенроу. Беше много интересно, научих много от Джон и хората в академията. Като цяло животът в Ню Йорк е доста натоварен и всичко става на висока скорост, а академията също функционира по този начин, коментира 28-годишният българин. - В JMTA (John McEnroe Tennis Academy) се работи доста професионално. В момента имат 20 корта, но най-вероятно ще строят още. За всеки сектор от по 5 корта има по един директор и по един треньор. Директорите следват специализиран план за всяка седмица за различните нива и групи. Повечето деца са от града, тъй като желанието на Джон е да развива тениса в Ню Йорк и да намери следващия Макенроу. Двамата най-успешни тенисисти, които са минали през академията, са Джейми Льоб (148-а в света при жените) и Ноа Рубин (189-и при мъжете). Докато бях там работих с тях и с треньорите им.

Джон е в академията поне 3 дни през седмицата. Няколко пъти сме играли, бях му спаринг, тъй като се готви активно за веригата Champions Tour и поддържа страхотна форма."

Василев напуска Ню Йорк и сега работи в тенис клуб във Вирджиния. Там е забелязан от регионалните представители на Американската тенис асоциация (USTA) и те го канят вече втора поредна година да бъде част от треньорите националното отборно първенство.

"В момента съм във Вирджиния и работя в местен клуб. Имаме деца и възрастни на всякакви нива. Помощник директор съм на клуба, обяснява той. - Отделно работя с американската тенис федерация за нашия регион USTA Mid-Atlantic и съм официален треньор за секцията. От тук са почнали Франсис Тиафое (19-годишен, 80-и в света) и Денис Кудла (143-и в света). Тази година бях избран и за член на треньорския съвет на USTA Mid-Atlantic. Той включва шест от най-перспективните треньори за региона и аз съм единственият чужденец, което е доста голямо признание.

За втора поредна година бях избран за треньор за националното отборно първенство, на което участват най-добрите 100 деца в САЩ във всички възрасти. Позицията е доста престижна и много рядко избират чужденци. Тази година първенството не мина според очакванията ми, но съм доволен, че взех участие. Форматът е доста интересен. На участие имат право първите 32 по националната ранглиста от момичетата и момчетата до 14, 16 и 18 години. На всеки треньор дават мъжки или женски отбор и по двама играча от всяка възрастова група. Двама от 14-годишните, двама от 16 и двама от 18, което сформира отбор от шестима. Играят се 3 мача на двойки и 6 на сингъл, както при срещите от колежанското първенство. Събитието се води от най-висока категория (първо ниво) турнир и е национално отборно първенство. През годините са участвали играчи като Джак Сок и други известни американски тенисисти."

След десет години в САЩ той вече се е свикнал с местния начин на живот, въпреки че често му са налага да се мести. На този етап обаче Емил определя това като плюс: "От десет години съм в Съединените щати. Животът ми е доста интересен, защото пътувам много в различни щати. Постоянно се срещам с нови хора."

Въпреки че живее на хиляди километри от България, той следи случващото се в родината и се радва на положителните събития, като успехите на Григор Димитров и мъжкия турнир, който се проведе в София.

"Следя събитията в България, тъй като родителите ми живеят в София. Григор е уникален талант. Сигурен съм, че много скоро ще влезне в топ 6 на света и се надявам да се превърне в още по-сериозен фактор в мъжкия тенис.

Турнирът в София тази година беше много добре организиран и аз, като българин, се гордея, че имаме подобно събитие. Тази година беше доста по-силен от миналата, а нивото много високо, особено за категория 250", сподели още той.

Автор: Емил Янчев, Sportal.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини