Супер Ким е новата кралица в Мелбърн



29-01-2011 12:44 | Станко Димов

28-годишната Ким Клайстерс спечели първия за сезона турнир от Големия шлем - Australian Open. На финала на надпреварата тя победи с 3:6, 6:3, 6:3 показващата страхотна форма от началото на годината Ли На.

 

Двете изнесоха страхотен мач, в който често си разменяха доминацията на корта. В крайна сметка по-чистата игра на Клайстерс в решителния последен сет на турнира й донесе първа титла от Мелбърн Парк и общо четвърта в Шлема след три от US Open.


От своя страна китайката Ли На бе на косъм от поредна сензация. 29-годишната състезателка имаше сет аванс и бе по-агресивна до средата на втората част, след което изпусна контрола на мача.

 

С победата си днес Клайстерс взе повече от добър реванш за загубената титла в Сидни по-рано през месеца и вече спокойно може да мисли за първото място в ранглистата, което ще може да атакува още в близките седмици. От Австралия Клайстерс ще си тръгне с 2,2 милиона долара.


Подобно на сблъсъка между двете в Сидни преди 2 седмици, и този път Клайстерс започна по-силно мача. В първите два гейма белгийката не даде дори точка на съперничката си и уверено поведе в резултата. След като се съвзе от първоначалния шок, Ли На постепенно намери ритъма си на игра, а ударите й все по-често започнаха да кацат по линиите.


Китайката не само, че върна пробива, но видимо взе инициативата и след втори брейк поведе с 4:3. При 5:3 Клайстерс сервираше за оставане в сета, но с изключилене минаващ удар азиатката поведе в резултата след 38 минути игра. Вторият сет започна с пробив за европейката.


Двете направиха изключително драматичен гейм, който продължи 9 минути и в който предимството редовно се сменяше. В крайна сметка по подобие на началото на двубоя Ким поведе в резултата. Доминацията на пробивите продължи и в следващите три гейма двете не успя да си вземат подаването си. Първата, която съхрани сервис-гейма си бе Ли На, повеждайки с 3:2 в резултата.


Ключов за изхода на сета се оказа седмия гейм, в който след много труд Клайстерс проби, след което поведе с 5:3 за радост на 15-те хиляди на "Род Лейвър Арина". Публиката искаше мачът да продължи и желанието им се изпълни, след като Ким спечели втория сет с 6:3.


Окрилена от силния завършек на втората част Клайстерс започна вихрено заключителния сет и след пореден ранен пробив поведе с 4:1 гейма. Този път белгийката не допусна обрат и до края на мача извоюва първата си титла в Австралия.


"Първо поздравления за организаторите за великолепните две седмици тук. Специални благодарности към моят отбор, ако не бяха зад мен нямаше да стигна до финала. Редовно се шегувам с моят съпруг, но искам да му кажа, че го обичам без значение дали е пълен или слаб.  Поздрави на публиката и ще се видим след година пак", сподели след мача Ли На.

"Поздравления за Ли На, толкова много мачове сме играли с нея. Тя е много труден съперник, предполагам, че тепърва ще имаме още битки с нея. Преди да съм забравила - в съботата преди турнира си счупих зъба на летището. Отидох на зъболекар и му обещах, че ако спечеля турнира ще го поздравя специално. Благодаря ти!", каза от своя страна новата кралица.


"Специални благодарности на организаторите, които за поредна година се справиха отлично. Разбира се и на моят екип, който никога не спира да ме подкрепя. Както и на чичо ми, който е тук с най-грозните зелени панталони, които съм виждала. Просто съм суеверна и го накарах да ги облече преди финала, за което му благодаря".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини