Какво се случва с Анди Мъри?



Какво се случва с Анди Мъри?
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
23-05-2017 09:49 | Николай Драганов

Световният №1 Анди Мъри призна, че му е трудно да си обясни на какво се дължи слабата му форма през 2017 година. След като завърши миналия сезон на върха в ранглистата с 24 поредни победи, през тази година той има едва 16 победи и 7 загуби. 


Мъри успя да спечели единствено титлата в Дубай в началото на годината, а в годишната ранглиста световният №1 заема незавидната 13-та позиция. През миналия сезон Мъри спечели осем титли, включително Уимбълдън, Олимпиадата и финалния "Мастърс" в Лондон, като имаше само 9 загуби за целия сезон. 


"От моя гледна точка, няма причина. Просто не играя добър тенис и трябва да се опитам да направя така, че да променя това. Последните няколко седмици бяха трудни и показаха, че съм далеч от мястото, на което искам да бъда", призна Мъри.


30-годишният британец е спечелил само 1210 точки през 2017 година, като за сравнение Рафаел Надал има 4915. Мъри има доста точки за защита в следващите месеци и спешно се нуждае от промяна на представянето. Към момента неговият процент на победи е 70,8%, което е най-лошият процент за водач в ранглистата преди "Ролан Гарос" от 1999 година насам. За сравнение този процент при Джокович през 2015 е бил 94,7%, при Федерер през 2005 - 95,3%, а при Сампрас през 1999-та - 62,5%.


Притеснение обаче буди не просто процентът победи спрямо загуби, но и начинът, по който идват те. В Монте Карло Мъри загуби от Алберт Рамос-Виньолас, след като водеше с 4:0 във финалния сет. В Мадрид беше изхвърлен от 20-годишния Борна Чорич, а в Рим нямаше шансове срещу Фабио Фонини и отстъпи с 6:2, 6:4.


В миналото Мъри получаваше критики, че е твърде пасивен и предпочита контра-атаката, базирана на стабилна защита, покриване на корта и стабилна игра от основната линия с много тичане, вместо поемане на инициативата. С помощта на Иван Лендл Мъри стана по-агресивен, което му позволи да спечели US Open 2012 и Уимбълдън 2013, а по-късно да стигне и до №1. Но в момента британецът изглежда обратното в старото русло и плаща цената за това, особено срещу агресивни играчи като Фонини или Тийм.


През миналата година той е спечелил 85% от своите сервис геймове, докато процентът този сезон е 79%. През 2016 британецът е взел 54% от точките на втори сервис - проблем, върху който Мъри многократно е работил през годините. Тази слабост изглежда му пречи отново, защо в последните си две загуби е успял да спечели съответно 37 и 35 процента от точките на втори сервис.


Не трябва да бъдат пропускани и някои травми, които разколебаха представянето на Анди Мъри - той имаше проблеми след Australian Open и на Индиън Уелс. Всичко това може да се преобърне на "Ролан Гарос", когато и Иван Лендл ще се завърне в ложата на Мъри, след като беше далеч от ежедневните ангажименти с Мъри почти през цялата година. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини