Ноле: Не смятам да спирам дотук, мога да печеля на всяка настилка



30-01-2011 19:00 | Станко Димов

Новак Джокович е героят на деня. Сърбинът спечели за втори път Australian Open, след като победи на финала добрия си приятел Анди Мъри. Джокович безспорно изигра един от най-силните турнири в кариерата си, помитайки всичко и всеки по пътя към трофея. Сърбинът не скри щастието си от титлата и разказа любопитни подробности около пътят към успеха.


"Това беше страхотен мач. От първата до последната точка правех точно това, за което си бяхме говорили с треньора ми и за което бях подготвен. Физически бях в страхотна кондиция. Бях подготвен, че ще играя срещу човек, който рядко греши. Дългите разигравания бяха неизбежни. Мъри е един от най-големите таланти в съвременния тенис.


Знаех, че трябва да се възползвам от всяка една ситуация. Във всеки момент, в който можех трябваше да ставам по-агресивен, да се опитам да го затрудня и да завърша точката. В противен случай нямаш шанс срещу него", разказа новият шампион. Сърбинът защити и съперника си, който се провали и в третия си финал на турнир от Големия шлем.


"Вижте, никак не е лесно да излезеш в подобен финал и просто да покажеш най-доброто от себе си. Добре разбираш, че си на една победа от титлата, от мечтата. Това те смазва психически. Започваш да мислиш прекалено много, да губиш концентрация от самата игра, за да мислиш какво може да стане. Всеки е минал по този път", сподели световният номер 3.


"Понякога нещо в главата ми превключва, защото съм много емоционален, както на корта, така й извън него", сподели Джокович, който живее в Монако с приятелката си Йелена. "Винаги показвам моите емоции. Просто съм такъв. Всеки човек е различен.

 

Имаше период, в който събитията извън корта не бяха добри за мен, което се отразяваше на играта ми и кариерата ми. След това сякаш промених някои неща в мисленето си. Опитах се да намеря най-доброто решение, за да се върна на победния път. Това беше страхотна психическа борба, защото се опитах да разгранича личния ми жовот от професионалния.

 

Ако нещо не работеше добре извън корта, това се отразяваше на играта. Точно това беше проблемът, който трябваше да реша. Разбрах, че всичко това е част от живота. Просто трябваше да се изправя на крака и да продължа напред, за да стана още по-добър, както на корта, така и в личен план", сподели Ноле.


Въпреки, че ще остане на трето място в ранглистата, Джокович усеща, че 2011-та може да е неговата година. "Не искам да спирам дотук. Моята цел е да се опазя от травми, да бъда в добра кондиция и да приемам предизвикателства, които ми се откриват. Чувствам се отлично на всички настилки и вярвам, че мога да направя страхотен сезон", каза още новият шампион от Australian Open.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини