Първата седмица на Ролан Гарос: Надал срещу всички



05-06-2017 09:34 | Любомир Тодоров

Откритото първенство на Франция по тенис навлезе в заключителната си седмица. От това, което се видя на "Ролан Гарос" е ясно, че при мъжете фаворитите продължават - къде по-трудно, къде по-лесно, докато при жените шампионка ще стане тенисистка, която не е печелила титла от Големия шлем. За разлика от миналия сезон българското участие приключи още в първата седмица.


Турнирът в Париж при мъжете е много качествен. Въпросът, като че ли е дали някой може да спре деветкратния първенец Рафаел Надал. Левичарят от Манакор показва солидна игра и никакви признаци на пропукване. Рафа е безпощаден към съперниците си и е загубил само 20 гейма в четирите си двубоя до момента. Истина е, че с изключение на Роберто Баутиста Агут той не срещна опасен съперник на клей, но това не е проблем на шампиона. Интересно ще е тази седмица дали ще издържи физически и психически до край. По пътя към десетата го чакат сблъсъци с Пабло Кареньо Буста, евентуално Новак Джокович и Анди Мъри.


Защитаващият титлата си Новак Джокович все още търси оптималната си игра. Сърбинът трябваше да играе 5 сета срещу Диего Шварцман, но в последните две части той загуби само 2 гейма. Сътрудничеството му с Андре Агаси изглежда ще бъде ползотворно, макар че снощи Ноле показа класа срещу Рамос и в отсъствието на американеца, който се завърна в Лас Вегас. Интересен ще бъде сблъсъкът му на четвъртфинал срещу Доминик Тийм.


Световният номер едно Анди Мъри загуби сетове в първите си два двубоя, но срещу Дел Потро спечели битката в три части и е ясно, че не бива да бъде отписват като участник във втори пореден финал на "Ролан Гарос".

 


Шампионът от 2015 година Стан Вавринка, подобно на Надал, продължава без загубен сет. Тест за швейцареца ще бъде срещата му днес срещу местния любимец Гаел Монфис, не толкова заради играта на французина, колкото заради очакваното поведение на публиката.


Марин Чилич показва неочаквана стабилност на клей и е третият, който записа само чисти победи в Париж.
От сочените за потенциални фаворити окапаха още в първия кръг шампионът от Рим Александър Зверев и Жо-Вилфред Цонга, който традиционно достигаше в Париж до втората седмица.


При жените турнирът продължава без водачката в схемата и без шампионката от 2016 година. За втори пореден сезон Ангелик Кербер загуби още в първи кръг, този път от Макарова, така че това вече не е новина. Гарбине Мугуруса започна добре, но имаше нещастието в неделя да се изправи срещу вдъхновената французойка Младенович, която направи по-малко грешки в един двубой с много нерви и невъзпитана публика.


Всъщност на "Ролан Гарос" продължават само тенисистки, които не само, че не са печелили титлата в Париж, но и нямат трофей от Шлема. Симона Халеп показва най-стабилна игра до момента и ще бъде интересен евентуалният сблъсък на бившата финалистка тук с №5 Елина Свитолина, която без да блести е мощна и уверена на корта. Втората поставена Каролина Плишкова също показва, че има оръжия и в играта на клей, но не е от най-постоянните. Скоро ще разберем и дали Каролине Вожняцки е способна да стигне до финала.

 

Българското участие в Откритото първенство на Франция приключи миналия петък с отпадането на Григор Димитров. Той изравни най-добротто си класиране в турнира - трети кръг, но не можа да го подобри. След като срази лесно ветераните Робер и Робредо Димитров нямаше достатъчно аргументи срещу Кареньо Буста и беше спрян. При дамите Цветана Пиронкова записа първа победа в основна схема от 1 януари, като се справи със смятаната за фаворитка германка Бартел, направи отлични сет и половина срещу Свитолина, но не успя да я елиминира. Цвети ще загуби много точки, заради четвъртфинала в Париж през 2016-а, но показа пробуждане.

При юношите и девойките Гергана Топалова и Леонид Шейнгезихт записаха по една победа в квалификациите и толкова.


Най-интересното на "Ролан Гарос" предстои и скоро ще се разбере кои прогнози са се сбъднали и кои са станали на пух и прах.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини