Григор Димитров изкачи една позиция - ранглисти



12-06-2017 08:15 | Любомир Тодоров

Най-силният български тенисист в историята Григор Димитров прогресира с една позиция в публикуваната днес световна ранглиста на АТР.


Гришо е №12 в класацията с 2980 точки, спечелени от 23 изиграни турнира. Тази седмица 26-годишният хасковлия открива сезона на трева.


Димитров е втори в схемата на турнира в Щутгарт от категория АТР 250, което означава, че ще се включи от втория кръг в Германия. В сряда или четвъртък той ще изиграе първия си мач срещу победителя от мача между Андрей Кузнецов и Йежи Янович.


На върха шампионът от "Ролан Гарос" Рафаел Надал изкачи две места до №2. Испанският левичар е с актив от 7285 точки. Пред него е единствено Анди Мъри с 9890 точки. Трети остава финалистът в Париж Стан Вавринка, следван от отстъпилия две позиции Новак Джокович и Роджър Федерер. 


От челната петица тази седмица ще играе единствено Федерер. Носителят на рекордните 18 титли от Големия шлем ще участва в Щутгарт, където е водач. Маестрото не е играл в официален мач от 2 април, когато спечели финала в Маями след успех над Надал.


При жените Цветана Пиронкова изпадна от Топ 100, след като не успя да защити точките си от миналогодишния "Ралон Гарос", където стигна до четвъртфинал. Пловдивчанката пропадна до №126, след като в предишната класация беше на 77-о място. За последно тя беше извън стотицата на 29 май 2016 г. под №102. А толкова ниска позиция не е заемала от 7 март 2010-а, когато беше 127-а в подреждането.

 

Цвети започва днес участие на турнира на трева в Нотингам. Тя ще играе следобе срещу чешката квалификантка Тереза Мартинцова.


И следващите по ранкинг български тенисистки отстъпват в класацията на WTA. Виктория Томова е №142, Елица Костова е №153, а Изабелла Шиникова е №192.


В челото на ранглистата Ангелик Кербер опази първото място. Тя има 7035 точки, а втората Симона Халеп е с 6850. Румънката, която игра финал в Париж, изкачи две места. Трета е Каролина Плишкова, следвана от Серина Уилямс, а дебют в Топ 5 прави Елина Свитолина. Шампионката от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко прелетя 35 позиции до рекордното 12-о място в света.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини