Уимбълдън, ден 1 - първата голяма изненада е факт



04-07-2017 08:03 | Николай Драганов

Най-старият тенис турнир в света стартира вчера на кортовете в "Ол Инглънд Клъб", а първият ден ще бъде запомнен с успешното завръщане на Уимбълдън на Рафаел Надал, който пропусна миналогодишното издание на турнира и с отпадането още в първи кръг на един от фаворитите Стан Вавринка. Първата стъпка към защитата на своя трофей от 2016 година направи и Анди Мъри. 


При жените с победи на старта се отчетоха шампионката от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко и завърналата се наскоро на корта след раждането на първото си дете Виктория Азаренка, както и две от фаворитките в лицето на Симона Халеп и Петра Квитова. Напред продължава и Винъс Уилямс, която в последните дни бе под въпрос за Уимбълдън заради трагичен инцидент в нейното участие.


Най-голямата изненада в първия ден безспорно беше отпадането на Стан Вавринка, който бе отстранен от Данийл Медведев след 6:4, 3:6, 6:4, 6:1. За 21-годишния московчанин това беше първи двубой в "Ол Инглънд клъб". Медведев изигра поредния си силен мач на трева, докато финалистът от "Ролан Гарос" Вавринка загуби и втория си двубой на тази настилка през сезона.


Проблеми в първия ден на Уимбълдън 2017 нямаше Рафаел Надал, за когото това бе първи мач тук от 2015 година. Надал се завърна с победа на Уимбълдън след отличен успех с 6:1, 6:3, 6:2 над австралиеца Джон Милмън, като това беше неговата победа №850 в тура. 


Солидно начало регистрира и шампионът и №1 в ранглистата Анди Мъри. Въпреки проблемите си в последните дни и споровете дали ще бъде готов, британецът се наложи над 135-ият в класацията на АТР "щастлив губещ" Александър Бублик (Казахстан) с 6:1, 6:4, 6:2. 

 


Заради контузия турнирът напусна един от "скритите" фаворити на експертите Ник Кириос. Младият австралиец, който през 2014-та година отстрани Рафаел Надал по пътя към класирането си на четвъртфинал в надпреварата, този път напусна след само два изиграни сета, загубени съответно с 3:6, 4:6 срещу Пиер-Юг Ербер от Франция. В началото на третия сет Кириос поиска медицински таймаут заради болки в хълбока и след консултация с екипа си реши да не продължи двубоя.  

 

Още две отказвания имаше при мъжете в първи кръг - Виктор Троицки от Сърбия не успя да доигра своя двубой срещу Флориан Майер и се отказа след края на първия сет, загубен с 1:6, а Денис Истомин прекрати мача си срещу Доналд Йънг при 1:2 сета и изоставане от 2:4 в четвъртата част.


Успешно потегли световният №6 и четвъртфиналист в последните три издания на турнира Марин Чилич. Хърватинът се наложи над Филип Колшрайбер от Германия след 6:4, 6:2, 6:3. Лесна победа на старта записа световният №9 Кей Нишикори, който се наложи над 102-рия в света италианец Марко Чекинато след 6:2, 6:2, 6:0. 

 

В най-оспорвания двубой за деня Алиаз Бедене се наложи над Иво Карлович в пет сета, четири от които завършили в тайбрек - 6:7 (5), 7:6(6), 6:7(7), 7:6(7), преди все пак Бедене да вземе решителния пети сет с 8:6 гейма. Още два двубоя при мъжете завършиха в пет сета - Карен Хачанов от Русия надигра своя сънародник Андрей Кузнецов след 7:6(4), 2:6, 6:3, 1:6, 6:2, а Иржи Весели надигра Иля Марченко от Украйна след 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1. 

При жените двукратната шампионка Петра Квитова се завърна победоносно след успех с 6:3, 6:4 Юхана Ларшон. За Квитова това е едва трети турнир за сезона. През декември миналата година тенисистката беше нападаната и намушкана с нож в дома си, в резултат на което близо половин година бе извън игра. 


Втората поставена на Уимбълдън Симона Халеп, която е бивша полуфиналистка в турнира от Големия шлем на трева, се наложи с 6:4, 6:1 над квалификантката от Нова Зеландия Марина Еракович


Първа победа от 2014-та година и едва втора на Уимбълдън изобщо записа поставената под №17 американка Мадисън Кийс след победа срещу Нао Хибино от Япония с 6:4, 6:2.

 


Седем месеца след раждането на своя син с победа на Уимбълдън се завърна и бившата №1 в света Виктория Азаренка. Вика направи обрат срещу американката Кертън Белис - 3:6, 6:2, 6:1 и в следващия кръг ще срещне №15 в схемата Елена Веснина от Русия.

 

Шампионката от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко надигра Александра Саснович от Беларус с 6:0, 1:6, 6:3. Напред продължава и №8 в схемата Доминика Цибулкова след много тежък успех над Андреа Петкович с 6:3, 3:6, 9:7. 


Любимката на домакините Йохана Конта продължава напред след 6:2, 6:2 над Су-Вей Хсие от Тайван, а турнира вече напуснаха две бивши финалистки в лицето на Забине Лисицки, която загуби от Ана Конюх след 1:6, 4:6, и Южени Бушар, отстранена след 6:1, 1:6, 1:6 от Карла Суарес Наваро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини