Маестро Федерер изкачи върха на Уимбълдън (снимки)



16-07-2017 17:45 | Станко Димов

Роджър Федерер спечели за рекорден 8-и път титлата от Уимбълдън. На финала швейцарецът надви с категоричните 3:0 сета Марин Чилич, в отделните части 6:3, 6:1, 6:4 след час и 40 минути игра. Федерер демонстрира впечатляваща форма в последните 2 седмици и по пътя към трофея в Лондон не загуби нито един сет. Титлата е втора поредна за швейцареца и общо 5-а за сезона, след като по-рано през годината спечели Australian Open, Индиън Уелс, Маями и Хале.

Федерер вече е носител на 19-и титли от Големия шлем, което е абсолютен рекорд в Оупън ерата. Швейцарецът, заедно с Рафаел Надал, запазва отлични шансове да приключи годината като №1.

ГАЛЕРИЯ ОТ ФИНАЛА ВИЖТЕ ТУК!

Първата част на срещата започна равностойно, като Чилич първи стигна до точка за пробив. Това се случи при 2:2 гейма, но Федерер удържа на натиска. И както често се случва, в ответния гейм Чилич трябваше да спасява точки за пробив. Той беше изправен пред 0:40, отрази първите два брейк-бола, но при третия капитулира. Това се оказа и повратен момент в сета, до чийто край хърватинът взе само още един гейм.

Взел надмощие в срещата, опитен боец като Федерер побърза да довърши опонента си. Швейцарецът започна изключително концентрирано и втория сет, в който след ранен брейк поведе с 3:0 гейма. В този момент Чилич поиска медицински таймаут и се разплака. Хърватинът видимо страдаше от болки в областта на врата. Той все пак стисна зъби и продължи срещата, но във въпросния сет успя просто да избегне „лешник”. Първите два сета продължиха общо 61 минути!

В паузата преди третата част Чилич отново поиска медицински траймаут, този път заради проблеми с ходилото. В седмия гейм на сета Федерер стигна до две последователни точки за пробив, реализира първата, след което до края на мача свърши търпеливо работата си.

Благодарение на триумфа Федерер, за първи път от близо година насам, ще се завърне в Топ 3 на ранглистата при обновяването ѝ в понеделник. Освен това за първи път от 2009-а година насам („Ролан Гарос” и Уимбълдън) Маестрото успява да спечели повече от един турнир от Шлема.

ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ФЕДЕРЕР

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини