Шампионката Йовкова пред Tennis24.bg: Разбрах, че мога да взема злато след полуфинала



25-07-2017 08:30 | Любомир Тодоров

18-годишната Мария Йовкова донесе на България първата титла от европейско първенство по тенис на маса за юноши и девойки. Заедно с унгарката Фани Харастович асеновградчанката спечели в неделя златните медали на 60-ото младежко първенство на Стария континент в Гимараеш, Португалия. Йовкова се прибра снощи в България и даде интервю за Tennis24.bg, часове преди да замине на заслужена почивка на море.

- Мария, кога разбра, че можеш да спечелиш титлата?
- Разбрах, че мога да взема златния медал, когато се класирахме зя полуфинал и си осигурихме поне бронз.

- Как се намерихте с унгарката?
- Стана абсолютно случайно. Аз нямах партньорка за двойките и бях написана първа в листа с търсещите с кого да играят момичета. Първоначално смятах да играя с една румънка, писах и по месинджър дали иска да играем двете, но тя каза, че вече си има партньорка и така. На следващия ден моята треньорка в "Стоянстрой" Жана ме попита дали познавам Фани, понеже от Унгарската федерация по тенис на маса са изпратили имейл до нашата федерация да питат за двойка. Аз казах, че я познавам и че съм съгласна да играя с нея.

- Във всички мачове губехте гейм или два, но неизменно излизахте победителки. На какво се дължеше това?
- Успехът ни се дължеше на огромното спокойствие, което имахме във всеки един мач. И правилната тактика, която бяхме избрали, естествено.



- Кой беше най-тежкият двубоя по пътя към златото?
- По ирония на съдбата първата среща се оказа най-трудна за нас. Играхме със силни германки и спечелихме с 3-2, като в последния гейм спечелихме с 11:9. Вторият мач беше с първата двойка на Беларус, които са много обигран дует. Също беше много трудно. Пак победихме с 3-2, а първият гейм успяхме да го измъкнем със 17:15!Финалът също беше труден, защото започваш прекалено много да се замисляш какво може да се случи. Беше ми много по-трудно психически, отколкото да изиграем самите точки и да ги спечелим на масата.

- Как видя шампионската точка?
- Видях как китайката направи абсолютно прехвърлен удар, без никакъв фалц. Нашата тактика с Фани беше да им играем меко, да не им засилваме топката. Та точно в този момент за части от секундата през главата ми премина какво ли не. Дали да се опитам да я подложа меко, или да направя завършващ удар. До последно се колебаех и в последния момент избрах атаката от бекхенд... и европейската титла беше наша.

- Какво промени в играта си, за да стигнеш до златния медал?
- Най-вече направих промени в главата ми. Не съм променяла тактиката като цяло.

- Предполагам знаеш, че си втората българка с европейско злато в тениса на маса?
- Разбира се, че знам, че преди това само Даниела Гергелчева е печелила титла. И съм безкрайно горда и щастлива от този факт!

- На кого си задължена за този огромен успех?
- Списъкът с хората е толкоооова дълъг. Няма да изброявам имена, за да не пропусна някого. Но  съм задължена на моето семейство най-вече, на всички треньори, работили с мен и помагайки ми с каквото и да било, на клуба ми, на училището ми, на приятелите ми и на близките ми. И разбира се на моя приятел, който също е състезател по тенис на маса.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини