Какви са ползите за децата от спортовете с ракети



05-09-2017 10:07 | Tennis24.bg

Понятието „физическа активност” се свързва често със здравето и с доброто физическото състояние. Но какви са реалните предимства за децата от спорта и по-специално от ракетните спортове тенис, бадминтон, тенис на маса?


1. Развиване на координацията и двигателните умения
Детското тяло непрекъснато се развива, а с растежа му трябва да се развива и координацията. Най-общо казано, структурата на детското тяло не е напълно изградена и е необходимо да укрепне. С ракетните спортове децата изграждат двигателните си умения по отношение на летящ обект. За да могат да играят, те трябва да са мобилни през цялото време, да определят точно разстоянието между тях и летящия обект и да направят правилно движение, за да го изпратят обратно към противника си.
Употребата на външни за тялото елементи е предимство – децата опознават тялото си, осъзнават възможностите му и ограниченията, които му поставя пространството. Това е неделима част от тяхното психомоторно развитие.


2. Укрепване на мускулатурата
Хармония между сила и баланс.
Освен че подобряват координацията, ракетните спортове могат да спомогнат за изграждането на мускулна сила. В действителност ракетните спортове са идеално средство за развитие на всички части на детското тяло.
Горна част на тялото: удряне на топка, ротаця в ханша, укрепване на коремните мускули.Долна част на тялото: бягане с ускорение, смяна на посоката, подскоци, издръжливост.
С укрепване на мускулите детето ще придобие усещане за баланс, който е изключително важен за физическото му развитие. При ракетните спортове трябва да се пази равновесие през цялото време -прехвърляне на тежестта от десен на ляв крак, подскачане и приземяване, непрекъснато заемане на различни позиции.




3. Развитие на зрението
Ако има спорт, който да развива зрението на децата, то това са ракетните спортове.
Летящите обекти при ракетните спортове имат различни траектории: перото при бадминтона може да лети косо напред или да пада отвисоко или насрещно. Същото се отнася и за тенис топката. Очите непрекъснато анализират траекториите. Детето ще развие по-добра зрителна точност.


4. Спомагат за психическото и социално развитие
Физическото развитие е изключително важно за децата, но точно толкова важно е и развитието им в психологически аспект. По време на игра децата ще трябва да се справят с положения, които ще им бъдат доста неясни първоначално, но това ще спомогне за умственото им развитие. Ракетните спортове се практикуват групово, но винаги лице в лице. Детето ще се научи на самостоятелност и ще свикне само да взима решения. Впоследствие, взимането на самостоятелни решения ще спомогне за придобиване на самоувереност и самочувствие. Това е затворен цикъл, който ще окаже много ползотворно влияние върху детето.
От социална гледна точка спортът има положително влияние. Той позволява на децата да създават социални контакти извън училищната и/или семейна среда. Взаимоотношенията се изграждат на различна основа, като физически постижения и тяхната роля и място в рамките на групата.
Ракетните спортове са изключително полезни за развитието на детето. Освен това децата изразходват енергия и се забавляват. Така че грабвайте ракетите!

 Блогът на Декатлон България

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини