Обратно в голямата игра



05-09-2017 10:42 | Tennis24.bg

Изискана черна рокля с камъни "Сваровски", мачове на централния корт, огромно медийно внимание... Да, Мария Шарапова е обратно в голямата игра - както на корта, така и извън него.

Участието на US Open вероятно ще се окаже повратна точка за възраждането на кариерата на 30-годишната рускиня. В САЩ тя игра за първи път в турнир от Големия шлем след 15-месечно наказание за употреба на допинг.

В отсъствието на някои от големите имена в тениса - от рекордьорката в Големия шлем Серена Уилямс до част от водещите състезатели при мъжете, Шарапова се завърна с блясък на кортовете във "Флашинг медоус".

Носителката на пет титли от Големия шлем отпадна в осминафиналите в надпреварата, но още от самото начало прикова погледите към себе си. Феновете я приеха с отворени обятия, докато присъствието ѝ на US Open беше като шестица от тотото за притежателите на телевизионните права и Американската тенис асоциация.

В центъра на вниманието

Всеки един от четирите мача на Шарапова се игра на централния корт "Артър Аш", който е с капацитет от почти 24 хиляди места. Това само показва влиянието, което има бившата номер 1 не само в спорта, но и като бизнес марка.

Облеклото на Шарапова в първия ѝ мач от US Open срещу световната номер 2 Симона Халеп беше забележително. Рускинята излезе на корта в изцяло черен екип, покрит с диаманти "Сваровски".

Завръщането на Шарапова донесе радост на публиката в Ню Йорк, но като основна тема доведе и до коментари сред някои от останалите тенисистки.

Най-остри в своите изказвания бяха Халеп, канадката Южени Бушар и Каролинa Вожняцки. Поставената под номер 5 датчанка трябваше да играе своя мач от втория кръг на US Open на външен корт, докато Шарапова обра аплодисментите на централния.

"Кой се завръща от наказание за употреба на допинг, а после изведнъж играе всеки мач на централния корт. Това поражда някои въпроси и не дава добър пример", заяви бившата номер 1 Вожняцки, която отпадна във втория кръг.

Шарапова отговори с думите, че основният акцент трябва да е върху представянето на тенисистките. Рускинята не пропусна да отбележи, че е завършила по-напред в турнира. "Аз съм в четвъртия кръг, но не съм сигурна къде е тя (Вожняцки)", каза Шарапова.

"Подобно на повечето спорни спортисти, Шарапова има стабилни защитници. Но има и такива, които омаловажават нейните действия и тяхното значение за играта", каза директорът на Sports Business Group Дейвид Картър пред "Ройтерс".



Марката "Шарапова" на и извън корта

30-годишната рускиня направи своето завръщане в тениса в края на април след 15-месечно наказание заради употреба на мелдоний. Тя достигна до полуфинал в първия си турнир в Щутгарт. Последва загуба във втория кръг в Мадрид и отказване в надпреварата в Рим.

Шарапова не беше поканена за "Ролан Гарос" и пропусна целия сезон на трева заради контузия. Рускинята игра на US Open с "уайлд кард", като след достигането до осминафиналите тя ще се изкачи от 146-ата позиция до място в близост до първата стотица.

"Американ Експрес", "Ейвън" и "Таг Хойър" разтрогнаха спонсорските си договори с Шарапова, докато параметрите на тези с "Найки", "Хед", "Евиан" и "Порше" бяха сериозно намалени по време на отсъствието ѝ от тениса. Новата глава в кариерата на рускинята вероятно ще доведе до нови хоризонти.

Въпреки че не успя да направи по-сериозен пробив на кортовете във "Флашинг медоус", доброто ѝ представяне показва ясни сигнали за изкачване в класирането и за завръщането ѝ обратно като най-добре платената тенисистка. Носителката на пет титли от Големия шлем оглавяваше класацията на "Форбс" за най-добре печелещата жена в спорта 11 поредни години от 2005 до 2015 г.

"За да може тя да си възвърне широко разпространената търговска слава, нейното представяне ще трябва непрекъснато да се подобрява с течение на времето, а грешките трябва да бъдат забравени", каза Боб Дорфман от Baker Street Advertising.

Източник: Dnevnik.bg.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини