Андерсън донесе исторически полуфинал на Южна Африка



06-09-2017 09:16 | Николай Драганов

Кевин Андерсън стана първият южноафрикански тенисист в Откритата ера на тениса, който се класира за полуфинал в турнир от Големия шлем. 31-годишният Андерсън се наложи над последния останал в схемата на US Open американец Сам Куери след 7:6(5), 6:7(9), 6:3, 7:6(7). 


Двубоят продължи 3 часа и 26 минути, а 32-рият в света южноафриканец записа 7-ма победа от 15 двубоя в ATP тура срещу Куери. Американецът не успя да зарадва трибуните и да се възползва от отличния шанс, който му отвори схемата, а вместо него за място на финала с Пабло Кареньо Буста ще спори Андерсън.


"Чувството е невероятно, играхме на един от най-известните кортове в света, във вечерна сесия, фантастично е", сподели Андерсън секунди след победата, като благодари на всички хора по трибуните, останали до 2 часа след полунощ, за да наблюдават епичния сблъсък.


Запитан какво мисли за следващия си съперник, южноафриканецът отговори, че това ще почака. "Това е първото ми класиране за полуфинал в Големия шлем, ще се опитам да се насладя на момента, има достатъчно време за подготва за този мач. Пабло е страхотен тенисист, срещнахме се през лятото, ще бъде оспорвано", каза Андерсън.


За последно южноафриканец е играл на полуфинал в Ню Йорк през 1965-та година, когато турнирът дори не се е казвал US Open. Очаква се Андерсън да се изкачи с поне 10 позиции до №22, ако полуфиналът се окаже предел за него. 

Us 
Първата част на днешния двубой премина без никакви колебания в сервиращите, като нито един от двамата не стигна дори до точка за пробив. В тайбрека Андерсън първи загуби подаването си, но при 5:4 в своя полза Куери рухна и загуби и двата си сервиса, а след това южноафриканецът се възползва и затвори частта при първия си сетбол. 


Втория сет премина през няколко обрата - Куери загуби подаването си при 2:2, но при 3:4 Андерсън му "върна жеста". Отново се стигна до тайбрек, в който южноафриканецът изостана катастрофално с 1:6 точки. Куери обаче някак съумя да пропилее всички възможности за затваряне на сета, а при 8:7 дори съперникът му имаше шанс за 2:0. Куери пропусна още един шанс при 9:8, но при 10:9 Андерсън допусна петия си минибрейк, а от 8-мата си възможност в тайбрека след 15 минути игра, Куери най-после взе сета и изравни резултата.


Един брейк в шестия гейм реши третия сет, въпреки че американецът първи стигна до точка за пробив още в първия гейм, а в осмия имаше шанс за връщане на пробива, но Андерсън се справи и в двата случая. 


В решителната четвърта част двамата отново показаха отличен начален удар и не дадоха дори точка за пробив на съперника, а в поредния епичен тайбрек Андерсън показа малко по-здрави нерви, пропусна мачбол на сервис на съперника при 6:5, а след това спаси един сетбол при 6:7, преди в крайна сметка да успее да пробие при 8:7 с цената на мача след три часа и половина на корта.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини