Фантастичната американска четворка



07-09-2017 17:05 | Станко Димов

За първи път от 36 години насам, четири американски тенисисти достигнаха до полуфиналите на US Open.

Най-опитната в групата, 37-годишната Винъс Уилямс, е на победа от участие в трети финал от Шлема за сезона. Тя е и най-възрастната в Оупън ерата, която достига до финалната четворка в Ню Йорк. Освен Уилямс, останалите претендентки за трофея са намиращите се в превъзходна възраст Коко Вандеуег, Мадисън Кийс и Слоун Стивънс.

Винъс Уилямс (САЩ, №9) – Слоун Стивънс (САЩ), 0-1 в директните двубои

Винъс Уилямс
Няма тенисистка в света, която да е изиграла повече двубои в турнирите от Големия шлем от началото на сезона от Винъс Уилямс. В понеделник тя ще се завърне в Топ 5 на ранглистата за първи от от 5 години, през които успя да пребори заболяване на имунната система.

Ако спечели трофея от US Open, който ще бъде неин първи в турнира от 2001-а година насам, Винъс ще се изкачи до №2 в ранглистата и ще диша във врата на новата водачка Гарбине Мугуруса. За справка – в края на сезон 2011 Винъс заемаше 103-а позиция в ранглистата.

„Когато бях диагностицирана с болеста не можех да повярвам какво се случва. Като атлет аз никога не си бях поставяла граници, а в този момент трябваше да ги приема като даденост. Беше ми много трудно да приема, че не мога да правя нещата, които искам и по начина, по който искам. Но това не означаваше, че чашата е на половина празна. За мен винаги е била на половина пълна. Каквото и да се случваше, аз трябваше да дам най-доброто от себе си и да се завърна по най-добрия начин“, припомня си Уилямс.

От началото на сезона Винъс загуби финалите на Australian Open и Уимбълдън, където отстъпи съответно пред Серина Уилямс и Гарбине Мугуруса.

Слоун Стивънс
„Мисля, че Винъс е нашият лидер. Мисля, че тя е всичко, за което ние (по младите тенисисти) мечтаем да бъдем. Тя е невероятна на корта, в същото време е страхотен човек. Тя е уникален лидер. Бях с нея във „Фед Къп“ и няма как да кажа лоша дома за нея. За мен е изключителна чест, че играя в едно и също време с нея. Щастлива съм, че тя все още е сред нас на корта. Тя означава много за тениса като цяло“.

За Слоун Стивънс това ще бъде втори полуфинал в турнирите от Големия шлем. Само преди 6 месеца нейната кариера беше поставена под въпрос заради операция в крака.



Стивънс направи пробив през януари 2013-та, когато беше едва на 19 години. Тя достигна до полуфиналите на Australian Open, но след това не успя да издържи на огромното напрежение в родината ѝ, където я възприемаха за следващото тенис величие на САЩ.

„Мисля, че сега главата ми е малко по-изчистена. Преди играе добре, успях да спечеля няколко турнира, но след това дойдоха контузиите. Този период ми помогна много да осъзная нещата за живота в тениса и извън него".

Винъс и Слоун са се срещали само веднъж до момента – през 2015-а на „Ролан Гарос“, където Стивънс се налага със 7:6 (5), 6:1.

Мадисън Кийс – Коко Вандеуег, 2-0 в директните двубои

Коко Вандеуег
Само до преди няколко седмици двете американки не се бяха срещали никога на ниво WTA Уърлд Тур. Но това се промени през лятото в Станфорд, когато премериха сили в спор за трофея, както и преди няколко дни в Синсинати, когато играха на старта. И в двата случая победител излезе 22-годишната Кийс.

За Коко Вандеуег това ще бъде второ участие на полуфинал в Шлема. По пътя си до момента тя надви Алисън Риск, Онс Жабур, Агниешка Радванска, Луцие Шафаржова и Каролина Плишкова.

„Мисля, че като цяло нещата зависят от мен, без значение дали срещу мен е Луцие или Мадисън – аз съм човекът, който трябва да контролира точките и дългите разигравания“, сподели Вандеуег. „Мисля, че ако я оставя тя да го прави, няма да имам никакъв шанс да спечеля срещата“. 

Мадисън Кийс
„Трябва да сервирам добре, наистина добре“, каза от своя страна Кийс. „Коко притежава страхотен начален удар. Трябва да съм постоянна във всичко, което правя на корта. В момента тя играе много вдъхновено. Забавно е, че ще играем за трети път в толкова кратък период от време. Ще се опитам да играя на високо ниво през цялото време и просто да изчаквам моментът ми да настъпи“.

Кийс достигна до полуфиналите с няколко паметни победи в Ню Йорк, като тази срещу най-успешната състезателка (по брой победи) от началото на годината Елина Свитолина на осминафиналите.
Но най-тежкият ѝ мач беше на четвъртфиналите, където тя беше изявен фаворит срещу Кайа Канепи. Нещо повече – други три американки вече си бяха гарантирали място във финалната четворка и сега отговорността беше изцяло на раменете на Кийс.



„Бях супер нервна. Знаех, че всички ще гледаят двубоя и аз съм длъжна да спечеля. Наясно бях, че Америка очаква този полуфинал. Никак не ми беше лесно“, разказва Кийс.

„Всичко обаче се промени на загрявката. Дори бях пратила смс на Линдзи (Дейвънпорт) да подготви някаква реч, когато съм там. Всичко това ме побъркваше“.
На корта Кийс нямаше проблеми и надви Канепи с 6:3, 6:3, за да оформи мечтания амерински полуфинал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини