Финалната мисия на Рафаел Надал



12-09-2017 15:15 | Станко Димов

След титлата от US Open, пред Рафаел Надал остава да спечели още един турнир, за да завърши сезона по невероятен начин. Разбира се, става въпрос за финалите на АТР, където сили ще премерят 8-е най-добри тенисисти през годината. Надпреварата е единствената значина, която Надал никога не е успявал да спечели в кариерата си до момента.

Испанецът има и скромните за неговите стандарти два финала в ATP World Tour Finals – през 2010-а и 2013-а. В първия случай отстъпи пред Роджър Федерер, а във втория пред Новак Джокович. Всъщност, именно швейцарецът и сърбинът са хегемоните в турнира, като са спечелили 11 от последните 14 издания на надпреварата (бел.ав. изключение правят Давид Налбандян през 2005-а, Николай Давиденко през 2009-а и Анди Мъри през 2016-а).

Тази година обаче се открива най-добрата възможност пред Рафаел Надал за триумф в зала „О2“ в Лондон. Новак Джокович, Анди Мъри (на 99%, все още не е потвърдил официално), Стан Вавринка и Кей Нишикори няма да участват в турнира, а Роджър Федерер все по-често има физически проблеми, които не му позволяват да играе на максимума от възможностите си през цялото време. При всички тези факти, задачата на Рафа може да бъде окачествена като „сега или никога“.

Всъщност, финалният турнир в Лондон може да се окаже и пряк дуел между Надал и Федерер за първото място в края на сезона, точно както беше миналата година между Анди Мъри и Новак Джокович. Ако това се случи и Надал успее да надвие Маестрото, то той ще си гарантира не само оставане на върха в ранглистата през зимата, но и спокойствие като №1 поне до сезона на червени кортове напролет (бел. ав. Федерер ще има да защитава 4000 точки в първите 3 месеца на 2018-а).

Освен всички турнири от Големия шлем, Рафаел Надал е спечелил в кариерата си златен олимпийски медал на единично и двойки, както и неофициалното световно отборно първенство по тенис – Купа „Дейвис“. Триумф в „О2“ ще „затвори кръга“ за Рафа. От „Мастърс 1000“ сериите Надал няма титла единствено в Маями - където има 5 загубени финала, Шанхай и Париж.

Дори и да не спечели в Лондон, сезон 2017 ще остане завинаги един от най-силните в кариерата на Надал, както самият той призна след титлата на US Open. Но възможността да вдигне трофея на неудобните за него твърди кортове в зала край Темза сега изглежда по-реална отвсякога.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини