Жената, която умее да превръща неуспеха в сензация



14-09-2017 16:09 | Tennis24.bg

Малко са жените в съвременния спорт, които се радват на също толкова сериозен интерес от страна на публика, телевизия и спонсори, колкото най-добрите мъже в съответната дисциплина. Допреди две години суперзвездата на женския тенис Мария Шарапова определено беше сред тях. След това последва неприятният допинг-скандал, който я изкара извън корта за 15 месеца и й докара тежки обвинения от редица нейни колеги, че е постъпвала неморално, приемайки мелдоний в продължение на години. Сега рускинята отново се опитва да се върне в играта – и буквално, и преносно - и с всички сили се бори за световното медийно внимание.

Знаем старата максима – колкото повече турнирни участия и фенове, толкова повече рекламни договори. Неслучайно авторитетното издание Forbes изчисли, че само за година извън корта рускинята е загубила 100 милиона долара. Последното, с което Шарапова привлече внимание, е премиерата на автобиографичната й книга „Unstoppable: My Life So Far“ („Неудържимата: Животът ми дотук“), която тя представи в Ню Йорк на 12 септември.

Въпреки че избрани откъси от книгата вече бяха публикувани в различни медии, книгата съдържа и редица изненади. Основната от тях е големият акцент, който Маша отделя върху дългогодишна си „вражда“, както тя я нарича, със Серина Уилямс. Естествено, книгата разказва и за наказанието, което Шарапова получи, заради използване на забранения препарат Милдронат, разпространен основно в бившите съветски републики.

В серия интервюта Шарапова вече обвини Международната тенис федерация (ITF), защото там знаели, че тя използва Милдронат, но нито едно официално лице не я е предупредило лично за съдържанието му. „Неудържимата“ рускиня не пропуска да разкаже и за връзката си с Григор Димитров, която продължи две години и половина до раздялата на звездната двойка през 2015-а година.

Акцентът върху „враждата“ със Серина Уилямс
Чрез разказите за „враждата с Уилямс Шарапова прави много хитър маркетингов ход. На корта за тенис Серина показва недвусмислено „кой е номер едно“ - 19 победи за американката от общо 21 мача. Затова е трудно изобщо да се говори за „съперничество“, но Шарапова го прави – или както aнализира Rolling Stone - „налива масло в огъня“ на битка, която винаги е била в полза на Уилямс. „Враждата“ е пуснала корени доста назад във времето. Едната от победите на Шарапова над Уилямс е през 2004-та на финала на Уимбълдън, когато тя буквално измъква купата „изпод носа“ на Серина. Тогава 17-годишната рускиня влиза в Топ 10 и печели първата си титла от Големия шлем. В книгата е обърнато специално внимание на момента, в който Шарапова чула Уилямс да плаче в съблекалнята. Според нея Серина никога не й простила, че е усетила нейната слабост, затова и през всичките следващи мачове правела всичко възможно да я победи.

„Серина и аз трябва да сме приятели: ние обичаме едно и също нещо, споделяме обща страст. Само няколко души в света знаят онова, което ние знаем – какво е да се намираш в окото на тази буря, страхът и гневът, които те движат, какво е да печелиш и какво е да губиш. Но ние не сме приятелки – изобщо“, пише Шарапова. За разлика от рускинята, Уилямс не обсъжда съперниците си в своята биография „On The Line“, излязла през 2009-а. Дори агентът на американката Джил Смолър отказва да коментира изявленията в автобиографията на Шарапова. Нещо повече, Серина се радва на първата си рожба и надали публичните коментари по адрес на Шарапова са неин приоритет в момента.

За перфекционизма на Гришо
За връзката си с Григор Димитров, с когото бяха тенис-двойка номер 1 в света в продължение на две години и половина, Маша пише: „Той може да прави невероятни неща с тялото си. Това е дар, но също и проклятие. Защото той не иска просто да спечели, иска да го направи по красив начин. Ако прави нещо, иска да е перфектно, или въобще не го иска... При него е: Или ще е незабравимо, или въобще не трябва да го има. Може би затова не можа да разкрие напълно огромния си потенциал.“ Димитров подкрепи Шарапова, когато бе лишена от състезателни права, а пред последните месеци двамата демонстрираха приятелски отношения. Надали обаче може да се спекулира, че Маша още страда по българина.



Новата Шарапова
Руската тенисистка се завърна триумфално в голямата игра на 26 април, седмица след рождения си ден, на който навърши 30 години. Последва участието й на U.S. Open – първия турнир от Големия Шлем за нея за последните почти 20 месеца. Съпроводена от изключителен зрителски интерес и препълнени трибуни, Шарапова победи световната номер 2 – Симона Халеп. Тя стигна до осминафинал, когато отпадна от латвийката Анастасия Севастова. Това е голям успех за Маша, която се бори с мъчителни контузии и редица негативни коментари от страна на останалите тенисисти - за допинга, за редуцираното й наказание, за привилегията да играе на централен корт, въпреки че е „спортист, използвал допинг“. Но завръщането на най-аплодираната тенисистка на всички времена не е съпроводено само с умерени спортни успехи и скандална автобиография.

През идващата есен Маша дава заявка, че ще играе ролята и на моден лидер.
Преди дни тя се появи в телевизионното шоу Good Morning America в тоалет, инспириран от 80-те години. Нейната бяла рокля, впита в кръста и със широки буфан ръкави, както и сандалите с връзки на висок ток са още едно доказателство, че влиянието на водещите фигури в съвременния тенис се простира много извън корта. Шарапова, която освен всичко друго притежава и собствена марка бонбони Sugarpova, умее добре да материализира потенциала си, както и да превръща неуспехите в сензация.

До преди скандала с допинга, тя правеше по 28 млн. долара годишно единствено от реклами. Сега ще й трябват сериозни усилия, за да се върне действително „в играта“, тоест в сърцата на хората и съответно на рекламодателите. Но характерът на победител е в кръвта на тенисистката, дори когато не е на корта. „Аз съм голям боец. Ако ме сложат на някой паркинг в Куинс в Ню Йорк, ще играя и на него“ - са думи, която тя каза наскоро по време на U.S. Open. Именно заради изключителното си качество да е точно това – боец - шумът около Мария Шарапова ще продължи - очакван, добре планиран и поднесен в подходящия медиен целофан.

Автор: Марина Стоименова
Източник: Woman.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини