Пиронкова с престижна победа



15-02-2011 14:34 | Николай Драгиев

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втори кръг на силния турнир от категорията Premier в Дубай. Тя постигна престижна победа над Екатерина Макарова (№41) със 7:5, 6:3 за 95 минути игра. Това е вторият случай след 2009 г., когато Пиронкова стига до тази фаза в Дубай. По този начин Цвети си гарантира 70 точки за ранглистата и двубой с бившата номер 2 Светлана Кузнецова.

Победата на Пиронкова има още по-голяма стойност, тъй като от началото на сезона Макарова показа добра форма, а на Australian Open победи Ана Иванович, а след това загуби от бъдещата шампионка Ким Клайстерс. Сега пред българката предстои най-после да спечели два поредни мача от турнир, нещо което не й се е случвало от историческия Уимбълдън през 2010.

Типично за мач при жените в първия сет Пиронкова и Макарова си спретнаха пробиви в 7 от 12 гейма. С един повече се поздрави Цвети, която бе по-убедителна в разиграванията. Ретурите на Пиронкова също бяха по-успешни, особено при втори сервис на левичарката от Москва.

Във втория сет Пиронкова трайно наложи волята си и доминираше при свой сервис. Тя бързо дръпна с 4:1, след като стигна до два пробива. Това даде нужната увереност на Пиронкова и тя нямаше проблеми да затвори мача с 6:3, постигайки втора победа от началото на 2011 г.

В историята на двубоите между Светлана Кузнецова и Пиронкова, рускинята няма загубен сет. Тя води с 2:0 победи - едната на клей през 2006 г., а за последно те играха на Australian Open 2008, когато тогавашната номер 2 се наложи със 7:6, 6:2.

Турнирът в Дубай е с награден фонд от малко над 2 милиона долара. Надпреварата в ОАЕ е и най-силната след Australian Open при жените.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини