Спортистите в полза на обществото



17-10-2017 14:53 | Tennis24.bg

Социален феномен е как спортът успява да увлича хората. Популярните спортисти у нас все по-често осъзнават отговорността на известността си и я насочват към общественозначими каузи.

 

„През последните годни вече си давам сметка, че популярността ми трябва да бъде влагана не за добиване за още по-голяма слава или за безмислени неща, казва най-бързата българка Ивет Лалова. - Затова смятам, че обществените каузи са най-важни. Именно това трябва да носи популярността – една отговорност, за да върнеш нещо обратно в обществото, да бъдеш полезен по някакъв начин.”

 

 Здравни проблеми.

 

За трета поредна година европейската вицешампионка на 100 м и 200 м от 2016 г. Лалова е лице на кампания за превенция с диабета.


„Надявам се, а и смятам, че моята поява има някакъв ефект към кампанията. Миналата година имахме събития из цялата страна, където се запознах с много болни от диабет, споделя атлетката. - Мога да кажа, че с много от тях започнахме някакъв вид приятелство. Споделяхме си различни неща. Те ме разпитваха, а на мен самата ми беше интересно да разговарям със специалисти и лекари най-вече за превенцията, за начина на хранене, за това как да се грижим всеки ден за себе си. И аз научих много неща, въпреки че съм дългогодишен спортист – винаги има какво ново да се научи, какво да се прибави към знанията ни. Много се надявам кампанията да е мъничко по-успешна заради моята поява. И да, ние спортистите трябва да подкрепяме такива кампании, да подкрепяме здравето на децата, защото здраве и спорт – това е много свързано. Децата са нашето бъдеще.”

 

Ивет Лалова

 

Предимно към подрастващите са насочени социалните дейности, с които спортистите предпочитат да се свързат имената им. Ежегодно олимпийските шампиони Тереза Маринова и Мария Гроздева, както и легендарният гимнастик Йордан Йовчев слагат очила, за да подкрепят кампания за профилактика на детското зрение. Тази инициатива дори попада сред приоритетите на Министерство на образованието и науката, Министерството на спорта, както и за някои от най-големите спортни федерации в страната.

 

Посланията на шампионите ежегодно се чуват и от кампанията „Българската Коледа”, чиято цел е да насърчава дарителството и да разрешава значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението на деца. „Всеки има своите малки и големи победи в живота си. Тези деца са големите герои и смятам, че е много важно всеки един от нас да излезе от ежедневието на собствените си проблеми. Нека поемем отговорност за децата на България. Нека подадем ръка”, призова Спортист №1 на България за 2016 г. Мирела Демирева, която беше посланик на последната кампания.

 

Важността и отговорността към здравето ни са съзнати много добре от спортистите, чиято ежедневна работа е свързана с физическото състояние на тялото. Затова и често виждаме шампионите ни да разясняват необходимостта и задълженията ни към здравето ни. Стремежът към покачване на здравната култура на българите е сред целите, към които често е насочено вниманието на спортистите извън залите.


 „Здравето не е по-малко важно, дори е по-важно, от спорта. Трябва да сме много постоянни, да се грижим за себе си и да се информираме, сигурна е Лалова. - Преди да стана лице на кампанията за диабета, не бях запозната с подробности за тази болест. Не знаех какво е диабет от тип I, от тип II. Не знаех, че всеки може да заболее от тип II, не знаех колко деца в България са болни от II тип. Прочетох и научих много, много плашещи статистики за тази болест, които ме накараха да преразгледам и своя живот, и своя начин на хранене, да изключа възможно най-много захарта от своето меню. И да търся всякакви ползи, които могат да бъдат не само превенция за диабет, но и да помогнат на мен да бъда здрава, а и на спорта ми и да имам много по-големи успехи. Защото всичко е много свързано. Като много дългогодишен състезател научавам, че всичко има значение, абсолютно всичко – това, което ядеш, колко вода пиеш, всичко оказва влияние за финалния резултат, дори една стотничка да, но има ефект. С времето научаваш това – да извличаш максимума от всичко възможно.” 


Григор Димитров работи в полза на българчетата.


 Може би най—популярният ни спортист в момента - Григор Димитров, също съумява да отдели от натоварения си график време за българските деца. Той се притече на помощ на „Пирогов”, като ни показа в телевизонна реклама, че ракетата му може да се използва и за правене на сапунени балончета. Със завръщането към детските забавления тенисист №8 в света подкрепи кампанията „Малките герои”, която събира средства за ремонт на детското отделение на болницата.


Бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов стана лице на неправителствената организация ДНК- Движение за национална кауза на ТВ-продуцента Андрей Арнаудов, Хилда Казасян и Ники Кънчев. Движението има за цел да акумулира полезни кампании, като една от първите реализирани беше насърчаваща раждаемостта.


Директните жестове към обществото на спортистите ни никак не са малко. Много често те дори остават тайна. Но важен е и примерът, който феновете им биха последвали. Спортистите ни се включват в различни благотворителни търгове в подрепа на различни общественозначими каузи или в помощ на нуждаещ се. Съвсем насоро играчите от баскетболния тим на Монтана дариха екипите си за търг, набиращ средства за болно дете. През лятото това стори и Александър Везенков в Ботевград. Магдалена Малеева е дарявала своя ракета за благотворителен търг.


 Нина Рангелова пък успя да обедини българската плувна общност за каузата в помощ на болно от аутизъм дете. Тя се раздели с част от екипировката си в благородната инициатива, а в търга бяха влючени и вещи на световни звезди като Майкъл Фелпс и Аркадий Вячанин. Антъни Иванов тогава даде най-солидна сума в търга. Преди да заеме ръководен пост във федерацията по плувни спортове единствената ни олимпийска шампиона в басейна Таня Богомилова пък водеше безплатни тренировки по плуване на деца с двигателни и умствени увреждания.

 

Фондациите.

 

Двама от най-успелите ни футболисти пък създадоха фондации. Тази на Димитър Бербатов работи усилено в подкрепа на талантливите българчета от различни области на науката, културата и спорта. Друга насока на дейността е да се завърнат децата към спорта.

 

След като излезе победител в състезанието с левкемията, Стилян Петров създаде фондация във Великобритания, чиято подрепа е насочена към битката с онкологичните заболявания."По време на цялото ми лечение получих невероятна подкрепа от приятелите и семейството си. Имах късмет да съм заобиколен от невероятни хора и най-вече – от страхотно семейство, обоснова се Стилян Петров при създаването на едноименната фондация през 2013 г. - С времето научих и разбрах как тази болест влияе върху живота на толкова много хора. Това може да се превърне в много скъп процес за семействата, тъй като изисква много пътувания, настанявания  в хотели и разбира се –  скъпо медицинското обслужване. Мога да помогна и искам да създам фондация, както и да идентифицираме проблемите, които съпътстват хората, когато бъдат диагностицирани с тази болест." 

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини