Илие Настасе: Къде изчезна забавлението на корта?



17-02-2011 17:33 | Николай Драгиев

Когато става въпрос за забавление на корта, най-вероятно никой не може да си съперничи с румънската легенда Илие Настасе. Определян за един от най-надарените играчи, той е известен и с умението си да разсмива феновете на играта със своето поведение. Сега обаче бившият номер 1 в света смята, че шоу елементите отдавна са изчезнали от тениса.

"Кога за последно си спомняте играч да е прескочил мрежата, за да поздрави съперника си след мач?" пита Настасе. "В днешно време ми се струва, че състезателите са едва ли не тъжни, че са спечелили турнир. А след това започват да благодарят на момчетата подаващи топки, на спонсорите и на най-различни хора.

"Преди имаше толкова много истински характери на корта. Всички ние се стремяхме да привлечем на своя страна хората не само с тениса, но и с жестовете и поведението си," допълва Настасе.

Все пак Настасе отчита, че колкото и да е опитвал да бъде интересен, никога е нямало да добие такава популярност, ако не е бил добър с ракетата. "Може да бях шоумен на корта, но и играта ми трябваше да бъде на ниво. В края на краищата, титлите са това, с което те помнят хората," коментира още той.

Румънецът отказва да определи Роджър Федерер като най-великият в историята, но пък го намира за най-успешен в неговото поколение. "Неговите постижения в турнирите от Големия Шлем говорят сами за себе си."

Илие Настасе е известен още и като Клоуна от Букурещ. В кариерата си дори е имало случаи, когато си е тръгвал демонстративно от мач.

Един от най-култовите случаи с участието на Настасе, е на "Ролан Гарос", когато се подиграва с един от най-известните съдии по онова време Жак Дорфман. Реферът заплашва с наказание Настасе, който се приближава до него и полека му развързва обувките, след което ги хвърля в публиката, която изпада в транс.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини