Историческа година за българския тенис



30-12-2017 19:35 | Tennis24.bg

Пресиян Коев е отговорник развитие към БФТенис. Той има много добър поглед върху развитието на детско-юношеския тенис и бе част от организацията на Световната треньорска конференция. Пресиян Коев даде интервю за сайта на БФТенис в което направи оценка си за постигнатото през годината от федерацията и говори за бъдещите планове за развитие на тенис спорта у нас.

- Г-н Коев, в края сме на една много интересна година за БФТ. Какви са вашите впечатления и кое беше най-основното във вашата работа?
- В продължение на последните години основното бе стремежът да искаме да направим нашите дейности на едно по-високо ниво. До колко успяхме, трябва да кажат хората, които са свързани с нашата работа. На първо място състезателите, треньорите, родителите и клубовете. Различното през тази година беше провеждането на Световната треньорска конференция в София и АТP турнира, както участието на федерацията в него.

- Какви са впечатленията на гостите от Световната треньорска конференция в София?
- Благодарение на приложението на международната федерация за обратна връзка огромна част от колегите от цял свят споделят, че организацията е била на много високо ниво и това, което са чули тук, си е струвало времето и средствата, които са отделили. Това, което аз разбрах от разговорите с колегите по време на конференцията и след това е, че те са много доволни. Не са очаквали, че София може да предложи такава услуга. С две думи са подценявали нашия град и нашата държава досега. От това, което са видяли повечето от тях, са променили мнението си за България. Много радващо е, че това мнение споделят всичките водещите лектори и ВИП гости на конференцията като Луи Кайе, Мери Пиърс, Елена Лиховцева. А също така и някои много сериозни специалисти като шефа на медицинската комисия към ITF- др. Браян Хайнлайн и вицепрезидентът на WTA по въпросите на спортната наука, медицината и преходните периоди Катлин Строя. Това са хора, които са професионалисти от най-висока класа и мнението им е от изключително значение.
Но не по-малко важно за нас е участието на близо 90 български треньори. Защото основната ни мотивация да сме домакини бе именно възможността колегите от България да успеят да се докоснат до елита в света на треньорството. Щастливи сме, че това се случи.

- Поредно признание за българския тенис е, че Адриан Андреев и Гергана Топалова са одобрени да бъдат част от отбора за млади таланти на Международната тенис федерация за турнирите в Австралия.
- На първо място Адриан и Гергана изпращат една успешна година. Гергана спечели титлите на държавните първенства на открито и в зала за жени, направи и много силно турне в Южна Америка в края на годината. Адриан направи голям скок в световната ранглиста. Той спечели турнира "Eddie Herr" в САЩ и бронзов медал на европейското първенство. Двамата вървят по един добър път. Признанието да попаднат в ITF отбора е съвкупност от много неща. На първо място са техните резултати. Истината е, че Адриан беше първа резерва и благодарение на настоятелността на нашия екип и най вече на г-н Стефан Цветков от ITF решиха да направят изключение. Това стана, след като г-н Цветков успя да убеди екипа на международната федерация, че Адриан е състезател, за когото си струва да бъде направено такова изключение което се прави много рядко. Разбира се, Адриан също помогна с играта си защото това се случи в момент, когато той печелеше победа след победа на "Eddie Herr". Силно се надявам да ги видим в най-скоро време като част от представителните ни отбори за мъже и жени.

- Какво е впечатлението ви от представянето на другите ни млади състезатели през годината?
- Искам да започна от най-основното, което може би самите ние не му обръщаме достатъчно внимание. За първи път в историята на българския тенис 12 състезатели до 14-годишна възраст бяха в топ 100 на европейската ранглиста. Това показва една генерация и поколение, които са близо до най-добрите за своите възрасти в Европа и в света. Показва една дългосрочност и устойчиво развитие. В годините много често сме имали деца, които са били дори и европейски шампиони, но тук става въпрос за 12 различни състезатели в първите 100 и това е много сериозен резултат.

За да минем през международното представяне, ще започна от най-малките, 10-годишните. Там Росица Денчева и Робен Гавани постигнаха голям успех като спечелиха считания за най-силен турнир по тенис в света за момичета и момчета до 10 г. "Смриква Боул" в Хърватия. Роси Денчева спечели и международен турнир за 12-годишни в Добрич. При 12- годишните имаше добри игри от страна на Адрияно Дженев и Анастасия-Александра Николова като част от 3Т-отборите.
През зимата момичетата до 12 години в състав Анастасия-Александра Николова, Джулия Златева и Ангела Ганева с треньори Валентин Димов и Александър Пенев се класираха на 7-мо място в Европа отборно.
При 14-годишните Пьотр Нестеров влезе в първите осем на европейското първенство и игра на финал на турнир от първа категория в Румъния.

Момичетата Дария Радулова, Денислава Глушкова и Мирела Шкумбова с треньор Даниел Ангелов се класираха 6-ти в Европа и 12-ти на световното първенство. Дария Радулова спечели турнир от първа категория в Португалия и бронзов медал на "Orange Bowl", световно индивидуално първенство за юноши и девойки.
Катерина Димитрова бе много близо до първите 20 в ранглистата на Европа. При юношите Иван Пенев беше в първите 20. Николай Неделчев е в първите 30.
През януари предстои най-силният турнир за възрастта – Малките асове в Тарб, Франция. Очаква се рекорден брой наши състезатели да бъдат част от основната схема.
За първи път от известно време насам България имаше двама представители на Мастърса в Реджо Калабрия (Италия). Дария Радулова се класира пета, а до 16 години Антъни Генов игра финал и спечели второ място. От 1 януари Генов ще бъде втори в европейската ранглиста до 16 години, което му дава много добри стартови позиции. Той ще играе вече предимно в турнирите на ITF, което е логична стъпка за него.

На европейското до 16 години Елена Тренчева и Розалина Юсева спечелиха пето място и бяха само на две точки от това да завоюват медал на двойки. Адриан Андреев спечели бронзов медал на европейското, което е също много голям, но и дългоочакван успех.

До 18 години всички знаят за успехите на Гергана Топалова и Адриан Андреев. Искам да отлича добрите игри през годината и на Леонид Шейнгезихт който беше част от ITF отборите. Симон-Антъни Иванов също игра добре. Не искам да пропускам Даниела Димитрова, която е само на 15 години, но вече е много напред в ранглистата при 18-годишните.
Това са основните резултати при юношите и девойките. Разбира се има и много други деца, които постигат добри резултати. Нека не се чувстват обидени, защото винаги е възможно неволно да се пропусне някой. Както виждаме, една голяма група от тенисисти се представя много добре на международно ниво на най-силните турнири по света.

- До колко програмата 3Т помага за развитието на младите тенисисти?
- Аз съм малко пристрастен, защото съм част от тази програма. Моето виждане е, че тя помага изключително много. Когато ние я замислихме, идеята беше нашите деца да имат повече международен опит. Със сигурност това го постигнахме, за да имат самочувствие на международната сцена. Това е от първостепенна важност, защото често се е стигало до загуби от даден играч само, защото е представител на държава с традиции в тениса. Това виждаме, че коренно се промени само за две години и нашите състезатели са настроени по друг начин. Програмата е добра, но ние, разбира се, искаме да се развие още. Има неща, които може да се подбряват. Имаме идея програмата 3Т да се разраства и да започне да помага и на състезатели до 16 и до 18-годишна възраст. За мен основният плюс е, че се осигурява треньор за децата, които играят в турнири. Дори това, че се финансира участието им не е основното, а че се полагат треньорски грижи, което в днешно време е голямо предизвикателство.

- Какви са целите пред федерацията и лично пред вас за следващата година?
- През 2016-а имахме отбор на световно първенство. Тази година – също. През 2016-а това беше по-скоро мечта, а същото можем да кажем и за тази. От следващата година това нещо е вече цел отново да имаме поне един отбор, който да се класира на европейските финали и отбор който да играе на световно първенство.
Другата ни голяма цел е да имаме поне двама състезатели на младежките олимпийски игри в края на годината в Буенос Айрес. Те ще се провеждат за трети път и са през четири години. Никога досега не е имало български тенисист на такъв форум. Адриан Андреев, Гергана Топалова и Леонид Шейнгезихт са в много добри изходни позиции за участие в Аржентина.
Като цел на федерацията винаги е било добро представяне на отборите за Купа „Дейвис“ и "Фед Къп". Целта за Купа „Дейвис“ е да се изкачим в по-горната група. През април сме домакини в Пловдив и смятам,че това е една логична и изпълнима цел.

В отбора при жените за "Фед Къп" има една много добра инициатива отбора да се подмладява и да има дългосрочност. По този начин лидерите на отбора трябва да придобият повече увереност. Не просто да играят добре, а този турнир да бъде използван за укрепване на позициите на лидерите в дългосрочна перспектива от четири години.
В по масовата част програмата „Тенисът - спорт за всички“, която се осъществява заедно с Министерството на спорта, трябва да бъде успешно продължена, да я надграждаме всяка следваща година.

Продължаваме работа с турнирите "Киндер + спорт ", където през лятото Ева Бусаад спечели титлата при момичетата до 12 години. Надяваме се на ново добро представяне, а турнирите в България ще бъдат увеличени на пет. Ще се опитаме да бъдем още по- полезни при подготовката на водещите ни състезатели. В началото на годината ще информираме и за нови проекти, от които децата съм сигурен ще останат приятно изненадани.

Не трябва да забравяме и курсовете на ITF, проведени с Франк ван Фраенховен, които бяха много ценни. Това са курсове от нов тип, в които едновременно се обучават и деца и треньори. Няма присъствал на тези курсове, които да не е намерил нещо полезно за себе си. Този тип обучение е високо в нашите приоритети не само за 2018-а, а и за следващите години.
Продължаваме с треньорските курсове и програмата за хора в неравностойно положение, която е много важна за нас. През тази година бяхме домакини на европейското първенство по плажен тенис. Виждате, колко богата бе програмата през тази година, но нашата идея е да се опитаме дори да я разширим.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини