Димитър Кузманов: Чувствам се много израснал



03-01-2018 14:22 | Tennis24.bg

Димитър Кузманов завърши годината с успешно южноамериканско турне, където взе участия в четири чалънджъра, а в Лима, Перу, достигна до четвъртфиналите, тръгвайки от квалификации. Кузманов записа и първа победа над играч от топ 100 – Роберто Карбайес Баена (Испания). Националът за Купа "Дейвис" даде интервю за сайта на БФТ.


- Каква година бе за теб 2017-а?
- За мен тази година беше много емоционална. Същевременно се чувствам много израснал, както на корта така и извън него. Имах доста тежки моменти. Не започнах годината по най-добрия начин. Получих травма в предсезонната ми подготовка в Барселона, която оказа след това влияние на представянето ми в първите шест месеца от годината. Не успях да намеря своя ритъм и да играя по най-добрия начин. Загубих много точки в ранглистата и се смъкнах до № 560. Участието ми на турнира в София беше под голяма въпросителна, но се радвам, че тогава не изпитвах никакви болки в коляното. Организаторите повярваха в мен и ми дадоха възможност да играя. Тогава не успях да покажа най-доброто, на което съм способен, но все пак се радвам, че успяхме да преодолеем един кръг в основната схема на двойки и да стигнем на четвъртфинал, което ми даде изключителна мотивация за следващите месеци и една положителна искра. Защото наистина имах доста тежко начало. За жалост травмата се обади на няколко пъти в следващите месеци и това се отрази на представянето ми в турнирите. Въпреки всичките трудности през първите няколко месеца съм изключително горд, че останах положителен и не спрях да вярвам. Благодаря на хората, които бяха до мен през тези тежки месеци моето семейство, приятелите ми, треньорите, физиотерапевтите, хората, с които работя в България и в Испания. Резултатите не закъсняха. Последните шест месеца бяха много успешни за мен. Спечелих 12-ата си титла, която чаках почти две години, след като бях направил шест последователни финала. Мисля, че оттам тръгна всичко нагоре.Най-важните и значими седмици през годината бяха последните пет, в които взех участие на 5 последователни турнира в 5 различни държави. За 35 дни изиграх 22 мача, като записах 18 победи. Турнето ми започна в Анталия със загубен финал. След това заминах за Южна Америка и изиграх четири последователни турнира от сериите "Чалънджър", на които се представих повече от добре. Преминах квалификации на три от тях. Записах победа над играч от топ 100. Стигнах и до един четвъртфинал. Това беше важното за мен, защото целта, която си бях поставил за 2017 година, беше добри резултати и последователни победи на по-високо ниво турнири. Начинът, по които завърши годината, ми дава една изключителна мотивация, самочувствие и вяра, че 2018 година ще бъде много успешна.

- Започна годината с участие на Sofia Open. Какво беше чувството да играеш на този турнир и надяваш ли се да участваш на него и през тази година?
- Чувството да играеш на турнира в София е просто невероятно. Много съм радостен, че две поредни години бях там и на сингъл, и на двойки. Разбира се, надявам се да взема участие и сега, но всичко зависи от организаторите. Със сигурност ще бъда много щастлив, защото това за мен е много ценен опит. От професионална гледна точка е невероятно да се докоснеш до елита на световния тенис. Още повече когато и Григор Димитров играе, атмосферата е много наелектризираща и емоционална. Това те мотивира още повече да работиш и да се доказваш на корта. 

- България отново ще бъде домакин на срещите за Купа "Дейвис". Смяташ ли, че този път ще можем да изпълним целта изкачване в по-горна група? По специално ли е чувството да играеш в родния си град Пловдив?
- Когато разбрах, че ще бъдем домакини на мачовете от Купа "Дейвис", се зарадвах. След като разбрах, че ще бъдат в Пловдив, вече бях изключително щастлив и се развълнувах. Аз винаги съм казвал, че участието за Купа "Дейвис" е много специално и не може да се сравни с нищо друго. За мен приоритет номер 1 винаги е бил за играя за България без значение в кой град, както се случи тази година в Созопол. Чувството да си на корта в родния си град и родния си клуб е неописуемо. Не всеки може да го разбере. Чакам с нетърпение мачовете през април. Надявам се да съм и жив и здрав и с момчетата да зарадваме публиката в моя роден град, а и в цяла България. Относно шансовете аз винаги съм го казвал, че мястото ни не е в трета група. Имаме потенциала и възможностите. За жалост предната година имахме малшанс при тегленето на жребия да се паднем с най-силния отбор в групата Ирландия. Въпреки това бяхме на косъм да победим, след  като загубихме в решаващите двойки. Мисля, че е огромен плюс, че сега ще играем на клей кортове. Форматът е различен защото има две групи по 8 отбора и имаме огромни шансове за промоция.



-  Направи много сериозно турне в Южна Америка, където взе участие в четири чалънджъра. Успя да постигнеш много впечатляващи победи включително и над играч от топ 100. Това ли бе най-доброто представяне за годината?
- Това наистина е най-доброто ми представяне за годината и е нещото, с което съм най-горд. Записах и първа победа над играч от топ 100, макар че през последните две години бях толкова близо да победя тенисист от такъв ранг, но винаги ми се изплъзваше възможността. Може би имам 10 мача с играчи от топ 100 и всичките до един бяха много равностойни. Тази победа беше много специална защото с Роберто Карбайес Баена имаме дълга история още от финала на европейското първенство през 2011 година , когато ме победи на финала. Така че имахме стари сметки за разчистване и тази победа беше двойно по специална за мен.

- Доколко ще ти помогне за в бъдеще това участие на турнирите в Южна Америка?
- Със сигурност ще ми помогне това турне, защото беше много тежко. Израснах много за тези 40 дни и натрупах невероятен опит срещу играчи от първата стотица. Сравних нивото и съм убеден, че мястото ми е там. Никога не съм бил толкова убеден, колкото сега. Никога не съм бил толкова мотивиран и никога не съм работил толкова, колкото в момента. Така че това ми даде допълнителна мотивация да продължа да правя това което правя.


- Има ли нещо за което съжаляваш, че не постигна през годината?
- Не съжалявам за нищо през изминалата година. Гледам само в настоящето и съм благодарен за всички трудности и за всички хубави моменти през годината, защото те ме изграждат като човек, а това е най важното.


- Какво ти предстои в близко бъдеще? Къде ще тренираш и как ще се подготвяш през следващата година?
- В момента провеждам предсезонната си подготовка в Барселона с невероятен екип от хора заедно с прекрасни играчи като Янко Типсаревич и Душан Лайович от Сърбия. Работим с един от най-добрите кондициионни треньори в тура Хавиер Капитан от Аржентина и с може би един от най-добрите треньори по тенис Хосе Перлас, който има два спечелени големи шлема с Карлос Коста и с Хуан Карлос Фереро, както и три загубени финала. Два пъти е спечелил Купа "Дейвис" като капитан на Испания и е тренирал повече от 15 тенисисти от първите топ 10. Изключително съм щастлив, че имам тази възможност да тренирам с такава хора и да се уча всеки ден. Условията в Барселона са прекрасни за тенис. В началото на годината ще бъда в България, а от 10 януари ще започна участието си на турнири, но все още не съм решил къде точно да играя.

- На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?
- Ще наблегна на турнирите от веригата „Чалънджър“, но в първите няколко месеца ще трябва да ги миксирам с турнирите от веригата „Фючърс“, защото календарът през първите три месеца е доста разреден и няма толкова състезания. Със сигурност от месец април и през лятото ще гледам да взема участие в колкото се може повече турнири от веригата „Чалънджър“.

- Какви са целите ти за 2018 година?
- Целите ми през тази година са да влезна в първите 250. В предните две години бях много близо, като стигнах до 280 място. Не случайно казвам първите 250, защото това ще ми даде възможност да взема участие на някои от турнирите на Големия шлем, което е и моята основна цел.


- Какво си пожелаваш за новата година?
- Пожелавам си само и единствено да бъда здрав. Хората около мен също, моето семейство, приятели, екипа от хора, с които работя, защото това е най-важното, колкото и банално да звучи. Убеден съм, че трудът и усилията които полагам рано или късно ще бъдат възнаградени. 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини