Полковника се отказа от Русия



24-02-2011 14:34 | Станко Димов

Михаил Южни, който бе с основна заслуга за триумфа на Русия в Купа „Дейвис” през 2002-ра година сподели, че се отказва от двубоите за неофициалното отборно първенство в мъжкия тенис.


„Мисля, че дойде времето, в което трябва да направя крачка назад и да дам път на младите”, сподели 28-годишният състезател. Южни се превърна в национален герой след драматичната си победа с 3:2 сета на финала на Купа „Дейвис” през 2002-та година.

 

Тогава Южни е почти неизвестен тенисист, който влиза в тима в последния момент заради травма на Евгени Кафелников. В решителния пети мач срещу домакините от Франция Южни излиза на корта и побеждава с 3:2 сета Пол-Анри Матио, като по този начин става първият играч в 102-годишната история на турнира, който печели мач на финала, след като е загубил първите два сета.


„Решението определено е трудно, защото Купа „Дейвис” ми даде страхотни спомени. С всяка изминала година обаче става все по-трудно да поддържам нивото си на игра. Сега искам да отделя повече време на семейството си и да се концентрирам върху индивидуалните турнири”, коментира Южни.


Южни, който в момента е номер 11 в световната ранглиста, помогна на Русия да спечели и своята втора титла за купа „Дейвис” през 2006-та година, въпреки че пропусна финалния сблъсък в Москва срещу Аржентина заради травма.


 „Той определено ще ни липсва. Михаил винаги се е показвал като страхотен колективен играч и винаги е давал всичко от себе си, когато излезе на корта”, коментира капитанът на Русия за Купа „Дейвис” Шамил Тарпишчев.


В първия си мач за тази година Русия ще излезе срещу Швеция без двамата си най-добри играчи, след като и Николай Давиденко няма да участва в сблъсъците в началото на март.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини