Александър Донски мечтае за място в Топ 100



08-02-2018 16:10 | Tennis24.bg

Младата българска тенис звезда Александър Донски проведе открита тренировка с деца по време на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. За самия него беше изключително ценен опит да се включи за първи път в основната схема на турнир от сериите АТП. Александър завоюва това право, ставайки шампион на България на закрито. В четвъртък сутрин той предаде емоцията и на по-малки български деца, тръгнали да преследват своите спортни мечти.

Донски е роден на 1 август 1998 година във Филаделфия, тъй като майка му заминава за САЩ. Израснал е в Канада. През 2016 г. обаче решава да се прибери и да се състезава за България. В София го връща това, което обича и което иска да го направи успял пред света – тенисът.

Започва да тренира в Канада, когато е на 5 г. На корта го води вуйчо му и Александър се запалва по тениса. Той е част от голямо семейство – родителите му имат 5 деца. Александър е вторият най-голям. И петимата се занимават със спорт. По-големият му брат Михаил Донски също е избрал тениса, именно с него Александър играе най-често като малък. Теодор тренира хокей на лед. Най-малките във фамилията са брат и сестра близнаци. Виктор също се занимава с хокей на лед, а сестра му Никол тренира футбол. В момента Александър харесва най-много Роджър Федерер и Александър Зверев, въпреки че преди това се възхищава на играта на Новак Джокович.

„Искам да се развия като тенисист, да покажа пълния си потенциал и да вляза в топ 100 на АТП“, разказва 19-годишният тенисист.

През 2017 г. той става шампион на България на закрито. През 2018 г. защитава титлата си при мъжете в зала. Но този път наградата е още по-голяма – „уайлд кард“ за основната схема на турнира от сериите АТП 250 в София. „Мотивацията ми беше още по-голяма, борех се още по-здраво заради тази голяма възможност. Успях и заради работата с треньора си в ТК „Диана“ Ивайло Величков“, добави Александър Донски.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини