Тъжният живот на една шампионка



21-02-2018 11:04

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Испания

Животът на елитните спортисти след края на кариерата никак не е постлан с рози, а примери за подлъгване по разни оферти (с лош ефект) колкото искате. Много тъжна е пост-тенис историята на една голяма шампионка – Аранча Санчес Викарио, доведена до банкрут от най-близките си хора и дори обявена за психично болна....

Тя бе великолепна тенисистка, изключителен борец, женският вариант на „бика“ Рафаел Надал доста преди появата му. Родената в Барселона (1971 год.) каталунка проби с трясък в елита, побеждавайки световната номер 1 Щефи Граф на финала на „Ролан Гарос“ (1989) и на 17 и половина става най-младата носителка на трофея дотогава. Ще повтори триумфа през 1994 и 1998 години, също на Откритото на Австралия’94, играе по 2 финала на US Open и Уимбълдън, печели 29 турнира индивидуално, 69 на двойки, 4 на смесени двойки (включително от Шлема) и 4 олимпийски медала за Испания. Тандемът с Кончита Мартинес носи пълна доминация във „Фед Къп“ – 6 титли между 1991 и 1998 (двете надвиха Катя и Маги Малееви при двубой на бърза настилка в София).    
    
Аранча пребори желязната Щефи Граф и боеца Моника Селеш за трона при жените през февруари 1995 (номер 1 за 12 седмици) като едновременно царува и на двойки (111 седмици). Хванала ракета от 4-годишна и тренираща с братята си Емилио и Хавиер, най-малката Санчес е упорита, постоянна, работлива и решителна. Здрава, мускулеста, играе агресивно по мъжки, защищава се отлично и се бори до последен дъх.  
 
Окачи ракета след Олимпийските игри през 2004 и 17 профигодини, междувременно се омъжва с грандиозно тържество за шефа на испанския вестник „Спорт“ Жоан Веилс, но след година се развеждат. През 2008 се „бракува“ за брокера на недвижими имоти с вкус към лукса Жозеп Сантакана (запознават се докато инвестира в жилища и търговски обекти в Каталуния), двойката има дъщеря Аранча и син Лео. Тези дни медиите разтръбиха, че се развеждат, от година и нещо са поели в различни посоки, Пеп управлявал финансите на жена си 10 години, накрая я оставил с дългове, прибирайки дори трофеите й. Звучи невероятно, като лош сън..

Да разстроиш трениран в дисциплина спортист с желязна психика не е лесно.. Но щом ударът е отвътре, боли тройно.

Сагата с драмите в иначе „дискретното“ семейство Санчес-Викарио се точи успоредно с триумфа на диаманта Аранча. Посъветвана от родителите си Емилио и Мариса тя обявява, че живее в Андора (фискален рай), но Испанското Финансово Министерство не вярва и я осъжда да плати над 5 милиона евро (2011 г) като дължими данъци за 1989-1993 години. Следващата година Аранча изумява всички с обвинения към родителите си в автибиографията „Arantxa Vamos!“, че са разхищавали спечелените от нея пари (45 милиона евро от наградни фондове), никога не знаела колко е заработила, давали й месечна рента от по 1500 евро. Бащата  управлявал парите, майката избирала прическата и облеклото ѝ, а при завръщане от медения си месец ги намерила нанесени в жилището ѝ на тузарския булевард „Диагонал“ в Барселона. Семейството недолюбвало съпруга ѝ, смятайки го за използвач и пръска 100 000 евро за разследване на икономията му, тенисистката завежда дело и спира контакти с близките си.     

Жозер отказва да подпише предбрачен договор. Въпреки предупрежденията, щастлива на крилете на любовта, Аранча плаща дълговете му и доверява да владее парите и. Семейството се мести в Маями, на ваканции могат да бъдат видени на яхтата ѝ по Балеарските острови. За да оправи дълговете си (заем от Банка Люксембург) тенис-звездата я продава, също лукс-къща край Барселона (съседка на Пике и Шакира) и повечето от останалите си 12-15 имота. 2016-а се връща да види болния си от Алцхаймер баща, после не е допусната от братята си на погребението му и пламва нов скандал. Днес любовта отново е обърнала гръб на шампионката, мъжът ѝ я наричал „психично болна“, искал да вземе децата при себе си и новата си приятелка. 47-годишната Аранча била съсипана.

В джентълменски спорт като тениса нечестността е чужда, отношенията в играта са спортсменски, здравословни. Трудолюбието е основа, интелекта и издържливостта – задължителни. Без доверен екип и подкрепа от семейството обаче е невъзможно да успееш, а когато най-близките те предадат е безкрайно тежко... и за най-силната психика.

Но Аранча Санчес е доказан борец и ще реагира на удара, така както я е научил тенисът. Изглежда има подкрепата на брат си Хавиер, също живеещ в Маями, и затопля отношения с майка си, която вчера призна, че е знаела за развода.

Бамос, Аранча, кураж!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини