Чилич се застъпи за промените в Купа Дейвис



09-03-2018 19:12 | Станко Димов

Радикалните промени във формата на Купа „Дейвис“ ще бъдат много добре приети от тениситите. Това мнение изрази бившият шампион от US Open Марин Чилич.

Припомняме, че от ITF, в партньорство с инвестиционната компания „Космос“, собственост на футболиста на Барселона Жерар Пике, планират да направят световната група в Купа „Дейвис“ да се играе в рамките на една седмица в края на сезона. Новият формат ще включва 18 нации, а не 16, както е в момента и ще наподобява световно първенство.

„Играчите се опитваха да разговарят с ITF, през последните години имаше много дискусии по темата с Купа „Дейвис“, защото за играчите е много трудно да участват четири седмици в годината, година след година“, коментира Чилич, цитиран от „Ройтерс“.

„Имаше много разговори относно как да се променят нещата – може би точковата система, или пък да се провежда веднъж на две години. Новината, че Купа „Дейвис“ ще се провежда в рамките на една седмица е невероятно добра за тениса. Според мен по този начин турнирът ще спечели много повече внимание“.

Някои федерации, в това число и на финалиста от миналата година Белгия смятат, че новият формат и липсата на домакин ще лиши Купа „Дейвис“ от уникалната атмосфера. Но Чилич е убеден, че едноседмичен турнир в края на сезона ще позволи на топ играчите да го включат в календара си.  

„Все още има повече от година до новия формат на турнира, така че смятам, че хората имат достатъчно време, за да си направят планове и да подкрепят любимците си на едно място. Някои казват, че по този начин сезонът ще се удължи с една седмица, но в същото време играчите ще имат 3 седмици повече за почивка по време на сезона. Според мен 99.9% от играчите ще одобрят промяната“, убеден е Чилич.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини