Магданоз - естественият анаболен стимулант



11-03-2018 17:36 | Tennis24.bg

Съществуват редица естествени анаболни вещества в природата, които са годни за консумация (съдържайки се в различни храни), но проблемът е, че голяма част от тях са в много нищожни количества, че да могат да помогнат в изграждане на качествена мускулна маса.
 
Например, в доматите се съдържа доматидин, но трябва да изяждате огромни количества всеки ден, за да има някакъв ефект.
 
Скоро бе открит един нов естествен анабол, който е достатъчно ефикасен и при прием на нормални количества от хранителния продукт, в който се съдържа, а именно в магданоза. Корейски изследователи са открили полифенола апигенин, който се съдържа в магданоза, и са го дали на лабораторни мишки, които бързо започват да покачват своята мускулна маса и са започнали да тичат по-бързо и са били в пъти по-издръжливи.
 
Какво представлява апигененът?
 
Той може да бъде открит в магданоза, но също така в по-малки количества в целината, портокалите, грейпфрутите и лайката. Това вещество подобрява инсулиновата резистентност и инхибира превръщането на тестостерона в естроген.
 
До сега обаче, никой не бе изпитвал въздействието му върху хипертрофията на скелетната мускулатура, преди гореспоменатите корейски изследователи. Те вземат няколко мишки, разделят ги на 3 групи, като първата получава малки дози апигенин, втората висока доза, а третата група просто се храни с нормална храна.
 
След 7 седмици, мишките биват подложени на тичане по пътечка до изтощение, а преди това са им били измерени отделни мускулни групи.
 
Мишките, които са получавали високи дози апигенин са показали най-голяма издръжливост и квадрицепсите им са се увеличили значително. По някаква причина, другите измерени мускулни групи не са имали подобен растеж.
 
Накратко, апигенинът увеличава производството на контрактилни мускулни протеини, няколко вида анаболни хормони, както и съединението, което е главен регулатор на митохондриалната биосинтеза.
 
Извод
 
Ефективните дози от апигенин за развиване на мускулите може да се набави от много малки количества магданоз, така че си струва да се опита. 25 грама прясно нарязан магданоз съдържа 180 милиграма апигенин, а само една супена лъжица от него има 10 милиграма от полифенола. За да има търсеният ефект за покачване на мускулна маса, на човек са му достатъчни около 20-40 милиграма, което се равнява на 2-4 супени лъжици магданоз. А той може да се добавя в супи, в сандвичи, в салати (или като самостоятелна салата), а дори и смлян в протеиновия ви шейк.
 
В сухият магданоз също има апигенин, като той е само с 4,5% по-малко от количествата в пресния.
 
Източник: Framar.bg

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА НИ "СПОРТ И ФИТНЕС" ВИЖТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини