Пет неща, които научихме в Монте Карло



23-04-2018 11:46 | Николай Драганов

Турнирът в Монте Карло приключи с категоричен триумф на миналогодишния шампион Рафаел Надал и позитивни сигнали от Григор Димитров. Българинът подобри представянето си спрямо миналия сезон, натрупа доста ритъм на първия за годината "Мастърс" турнир на червени кортове и в крайна сметка отпадна от бъдещия шампион на полуфиналите. Какво друго можем да отбележим относно тазгодишното издание на третия за годината "Мастърс" - обобщава официалният сайт на ATP.


1. Рафа отново лети
Най-добрият е още по-добър. Световният №1 Рафаел Надал спечели своята 11-та титла в Монте Карло след категоричен успех над Кей Нишикори на финала. Така той вече има 31 "Мастърс" титли и води по този показател на Новак Джокович с един трофей. Трети в тази класация е Роджър Федерер с 27.  До този момент той е спечелил рекордните 54 титли на червени кортове. До края на клей сезона има още два "Мастърс" турнира на клей - в Мадрид и Рим, което означава, че Матадора може да подобри с още тази статистика. Но по-важното е друго - изглежда Надал е способен да подобри не просто статистиката, а играта си на клей. Испанецът в момента е в рекордна серия от 36 последователни спечелени сета на клей. 


2. Кей се завърна, или поне е много близо
Преди два месеца и половина Кей Нишикори вдигна трофей от Чалънджър турнир, а в неделя се бори за една от най-големите титли в тура. Може да се каже, че Нишикори се завръща след операцията доста добре. Това беше едва второто му участие в Монте Карло, но далеч не изглеждаше така - той победи Томаш Бердих, Данийл Медведев, втория поставен Марин Чилич и 4-тия в света и двукратен шампион от "Мастърс" Саша Зверев по пътя към първия си финал от февруари 2017-та. 


3. Братята Брайън, без съмнение, се завърнаха
През февруари дори най-лоялните им фенове се чудеха дали братята Брайън отново ще спечелят голяма титла. Сега тези фенове би трябвало да са доволни. Американците спечелиха втора поредна титла от "Мастърс" и общо 38-ма в забележителната им кариера. Преди три седмици те триумфираха и в Маями - тяхната най-голяма титла от 2016-та година в Рим насам и първа в тура от Атланта през 2017-та. Те достигнаха три поредни финала, като освен титлите в Маями и Монте Карло изгубиха този в Индиън Уелс от сънародниците си Джон Иснър и Джак Сок.


4. Джокович се подобрява и изглежда жаден за успехи
Двукратният шампион в Монте Карло Новак Джокович не се доближи до това да занесе у дома трети трофей, но може да продължи напред с много позитиви относно своя тенис. Той отстъпи на Доминик Тийм - единственият играч, победил Надал на клей през миналия сезон, в драматичен трисетов мач. По думите на самия Ноле, а видно и от играта му, той за първи път от много време играе без болка. Стабилност има и на трибуните, където по време на клей сезона с него ще остане дългогодишният му треньор Мариан Вайда, с когото през миналата година изненадващо се разделиха. 


5. Зверев е близо до постоянството в "Мастърс" турнири
Все още Александър Зверев не е спечелил "Мастърс" титла през 2018-та година, след като стори това на два пъти през миналия сезон, но германецът изглежда като един от най-стабилните играчи в турнири от тази категория. Саша отпадна във втори кръг в Индиън Уелс, но след това игра финал в Маями и полуфинал в Монте Карло. 21-годишният тенисист успя да се изкачи до №3 в света и изглежда намира най-добрия си тенис за сезона на клей в Европа. Той ще защитава титлата си от миналата година в Мюнхен, където за първи път триумфира на червена настилка. Малко по-късно ще пробва да стори същото и в Рим, където спечели първата си "Мастърс" титла - отново на червено. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини