Чекинато – от скандал за уредени двубои до полуфинал на Ролан Гарос



06-06-2018 13:42 | Станко Димов

Марко Чекинато се превърна в голямата сензация на тазгодишното издание на „Ролан Гарос“. 25-годишният сицилианец упорито си проправи път към втората седмица на турнира, а във вторник пречупи носителя на 12 титли от Големия шлем и шампион от 2016-а Новак Джокович, за да достигне до полуфиналите във френската столица. Само преди 8 дни италианецът се поздрави с първата си победа в турнир от Големия шлем изобщо, след като обърна Мариуш Копил на старта (10-8 гейма в петия сет).

Чекинато започна надпреварата в Париж като №72 в ранглистата, но от идния понеделник ще дебютира в Топ 30 (някъде около №27). Сезон 2018 категорично е най-силният за италианеца, който преди няколко месеца се класира за първия си финал в световния тур и спечели първата си титла. Това се случи на надпреварата на клей в Будапеща, която е от категория АТП 250. В унгарската столица Чекинато извървя успешно пътя от квалификациите до трофея, изигра общо 7 двубоя, в които загуби 2 сета.

Самият тенисист признава, че любимата му настилка са червените кортове. Определя началния си удар за най-голямото си оръжие. Мечтае един ден да спечели домашния Мастърс 1000 турнир в Рим.

И ако през последните две седмици Чекинато живее в приказен сън, от който не иска да се събуди, то кариерата му далеч не е само цветя и бонбони. През 2016-а година италианецът беше въвлечен в скандал за уговорени мачове. Първоначално правата му бяха спрени за 18 месеца от италианската федерация по тенис, като тенисистът беше обвинен за участие в две уговорени срещи, както и за използване на поверителна информация за хазарт. Впоследствие санкцията му беше редуцирана на 12 месеца, а през декември 2016-а беше оправдан по всички обвинения.

Напълно очаквано, Чекинато не иска да се връща към този етап от кариерата си и тактично отказа да коментира темата след знаменитата си победа над Джокович. „Предпочитам да се концентрирам върху настоящето и постигнатото сега“, обоснова се роденият в Палермо тенисист.



Вече сигурният пробив в Топ 30 на ранглистата гарантира на Чекинато и място сред поставените на Уимбълдън. Италианецът демонстрира чувство за хумор и каза: „Това е добра новина за другите участници в турнира“.

Докъде може да стигне италианецът на „Ролан Гарос“? На този въпрос се опита да отговори анализаторът на АТП Крейг О‘Шенеси, който от няколко месеца работи и като съветник на Новак Джокович.
„Чекинато със сигурност ще бъде много лош опонент за Надал. Ако той запази формата си ще бъде по-труден за Надал дори от Доминик Тийм. Той играе много умно, знае как да използва силните си оръжия и го прави. Изключително интелигентен играч е“, каза О‘Шенеси.

Какво е общото между Чекинато и Рафаел Надал? Първият треньор на италианеца е … неговият чичо. За разлика от Матадора, Марко започва да играе тенис на 7-годишна възраст. Идолът му в детските години е Марат Сафин. Извън тениса е страстен привърженик на футбола. Подкрепя италианския гранд Милан и споделя, че Рикардо Кака е бил сред спортистите, които са го вдъхновявали най-много. „Обожавах да го гледам“, признава Чекинато. Той беше попитан от журналисти от „Скай“ и за новия договор на Алесио Романьоли (бел.ред. защитник на Милан). „Това е страхотна новина за клуба. Романьоли е сред най-добрите на поста си в света“, зарадва се Марко.

Цели 40 години Италия чака да има свой представител на полуфиналите на „Ролан Гарос“. За последно на такъв етап се класира Корадо Барацути през 1978-а година.

„Имам сълзи в очите, защото спечелих. Направих много жертви, преминах през много битки, положих огромни усилия. Сега всичко това се отплаща“, каза още Чекинато, който трудно сдържаше емоциите си след успеха над бившия №1 в света.

„Чек“, както го наричат приятелите, вече изпълни една от целите си: пробив в Топ 50. Колко време ще се задържи в елитната компания зависи изцяло от него.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини