Надал събори лесно Кулата от Тандил по пътя към финал №11



08-06-2018 19:09 | Николай Драганов

Световният №1 и десеткратен шампион от "Ролан Гарос" Рафаел Надал се класира с лекота за финала в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция.


"Кралят на клея" се наложи с категоричното 6:4, 6:1, 6:2 над Хуан Мартин дел Потро, който оказа съпротива само в първата част, но след това демонстрира изтощение, а може би и здравословни проблеми. 


Дел Потро имаше своите шансове в първата част, а при резултат 1:1 на старта изпусна преднина от 0:40 в подаванено на Надал. След това при 4:4 аржентинецът пропиля още три точки за пробив, но Надал отново се справи, а секунди по-късно испанецът на свой ред осъществи ключов пробив с цената, който му донесе победата в сета. 


До края на мача на корта имаше само един играч, а всичко, което Дел Потро успа да направи, е да доиграе двубоя, без да се отказва, въпреки че видимо нямаше сили за нищо съществено. 


Испанецът се превърна в едва втория играч в историята, който се класира за 11 финала на един и същ турнир от Големия шлем. Това е правил досега единствено Роджър Федерер, който има 7 титли от 11 финала на Уимбълдън.


Това беше десета победа за Надал над Дел Потро от 15 мача помежду им и трета от три мача на клей. Общо Рафа вече има 85 победи и само две поражение на любимата си червена настилка във френската столица. 


Нито веднъж до този момент Рафа не е губил финалния мач в Париж, а ако успее да триумфира и от 11-тия опит, това ще означава титла №17 от Големия шлем общо в кариерата му. Негов съперник на финала ще бъде Доминик Тийм, който по-рано днес надигра италианската сензация Марко Чекинато. 


Австриецът е единственият играч, който е успявал да победи Надал на клей в последните години - веднъж през миналата година и веднъж през тази. 


Дел Потро може да си тръгне доволен от Париж, тъй като за първи път от 2009-та година игра на полуфинал на "Ролан Гарос", при това след като участието му бе под въпрос до последния момент. Аржентинецът обаче ще трябва да почака още за втория си финал, който също беше пред вече далечната 2009-та година, когато победи на финала на US Open Роджър Федерер. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини