25 години след Чернобил Шарапова тъжи за ядрената криза в Япония15-03-2011 04:20 | Николай Драгиев

Мария Шарапова се класира за четвърти кръг на турнира в Индиън Уелс. Тя победи с 6:2, 6:2 празнуващата рожден ден Араван Резаи и показа, че има сили за нещо значимо в Калифорния.

 

Денят за рускинята обаче бе посветен на друга тема. Тя се появи и с тениска, отбелязваща ядрената експлозия от преди 25 години в Чернобил.

 

Тя направи и връзка със сегашната кризисна ситуация в Япония, където ядрени реактори пострадаха от разрушителните природни бедствия, връхлетели страната.

 

"Това е лудост и е нещо, за което не можеш да се подготвиш," коментира Маша за трагедията в Япония. "Невероятно е като видиш подобно нещо да се случва около теб."

 

Според специалисти ситуацията в Япония няма да достигне мащабите на случилото се в Чернобил, но е възможно да има засегнати райони от радиацията.

 

За Мария Шарапова трагедията в Чернобил е до голяма степен е белязала нейния живот. Нейните родители са се намирали в белоруския град Гомел, когато се случва експлозията в Чернобил, а той се намира на 100-ина километра и остава изключително засегнат.

 

Сега Шарапова работи като доброволец в Организацията на Обединените нации по въпроси свързани с Чернобил.

 

"Дори при все, че случилото се в Чернобил е преди толкова години, то продължава да има отражение. Особено при децата по онова време, които на свой ред имат свое поколение. Заради замърсяването много от тях имат сериозни проблеми със здравето и не могат да водят нормален живот," коментира Шарапова.
Коментари
Турнир: BNP Paribas Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Индиън Уелс, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $9,146,125

Official Website | Livescore
Други новини