Циципас спаси два мачбола и обърна шампиона Зверев



11-08-2018 08:09 | Николай Драганов

19-годишният гръцки тенисист Стефанос Циципас се класира за полуфиналите на "Мастърс" турнира в Торонто след драматична победа над шампиона от миналата година Александър Зверев.


Намиращият се под №27 в света грък записа успех след обрат с резултат 3:6, 7:6(11), 6:4 в отделните части, като успя да спаси два мачбола в тайбрека на втория сет.


Нещо повече - Циципас изоставаше със сет пасив с 2:5 във втората част, но успя да издържи на напрежението, да върне пробива в последния възможен момент и да стигне до тайбрек, в който двамата размениха общо 13 минибрейка, преди в крайна сметка Стефанос да изравни от петия си сетбол и след 2 спасени мачбола. 


Стефанос Циципас става най-младият играч от Рафаел Надал през 2006-та година насам, който побеждава трима представители на Топ 10 в течение на един турнир. Преди четвъртфиналите той се наложи още над Доминик Тийм и Новак Джокович.


На първия си полуфинал в турнир от категория "Мастърс", гръцкият тенисист ще се изправи срещу още един играч от Топ 10 в лицето на Кевин Андерсън, победил в първия мач за деня Григор Димитров. Ако успее да победи и него, Циципас ще стане най-младият играч с четири победи над играчи от Топ 10 в един турнир от създаването на тура в този му вид през 1990-та година.


"Да постигна всичко това ме кара да се чувствам много добре. Много съм горд от това, което съм на тази възраст и от резултатите, които не съм очаквал. Винаги съм считал, че ще ми трябват повече години, за да се случи това. Но с труда, който полагам, те не са изненада за мен. Вярвам, че имам играта да се противопоставя на тези играчи. Чувствам се много уверен", коментира Циципас.


До този момент той и Андерсън са се срещали един път в тура - през тази година на турнира в Ещорил през май - когато победата е Циципас. В момента гръкът е под №27 в света, което е рекорд за него, но вече си осигури дебют в Топ 20.


Александър Зверев пък може да съжалява не само за допуснатия обрат, но и за още нещо. Сервирайки при 30:15 за да остане в мача, той избра да не обжалва решението за аут на негов форхенд. Повторенията обаче показаха, че топката хваща линията, но резултатът вече беше 30:30, вместо 40:15. След това той Саша сгреши бекхенд воле, а на мачбола за Циципас направи двойна грешка. 


"Водех с 6:3, 5:3 и сервирах за мача. Още преди час и половина трябваше да давам пресконференция. Не чувствах добре топката. Не играх добре. Нещата просто не зависеха от мен в голяма степен", каза разочарованият миналогодишен шампион след мача. "Но сега отивам в Синсинати. Ще направя всичко възможно, за да се подготвя и да играя добре там", обеща той. 


Поражението на Саша в Торонто означава, че той ще изгуби третото си място в световната ранглиста, като на него в понеделник ще застане Хуан Мартин дел Потро. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини