Надал отново с интересно мнение за часовника на корта



14-08-2018 13:18 | Станко Димов

Едно от любопитните неща около тазгодишното издание на „Роджърс Къп“ беше използването на хронометър, който отчита 25 секунди за изпълнение на сервис. За нововъведението се говореше отдавна, а един от най-големите противници беше Рафаел Надал. През миналата седмица обаче Матадора бързо свикна с часовника на корта и се представи впечатляващо, като спечели за четвърти път надпреварата в Канада.

Напълно очаквано, Надал беше попитан да коментира иновацията, отчитаща позволените секунди за подготовка и изпълнение на сервис.

„Няма проблеми. Както казах преди турнира, лично аз не харесвам идеята, но не защото е против мен. Понякога хората остават с впечатление, че съм бавен играч и точно затова ми се налага да обяснявам мнението си. Не, не съм бавен. Мога да бъда по-бърз, но обичам да мисля. Мачовете, които остават в историята на нашия спорт не са тези, които продължават по час и половина. Няма как двубой да продължи час-два и да бъде епичен.

Опитът ми показва, че хората се наслаждават не на мачове, в които топката минава по 2-3 пъти над мрежата през цялото време, а на такива, в които има разигравания по 15-20 удара. Така си мисля аз. И когато имаш поредица дълги разигравания няма как да се подготвиш чисто физически за 25 секунди преди следващия сервис. Това е моето мнение. Но правилата са такива и аз ги приемам. Съобразявам се с тях, както показах през цялата минала седмица. Това е всичко. Това не е нещо, което е настроено срещу мен. Имам лично мнение, с което не задължавам никого“, коментира Надал.
Испанецът сподели, че съдиите на стол също могат да контролират 25-е секунди, като пускат малко по-късно хронометъра след продължителни разигравания.

„Часовникът не е проблем, ако съдията умее да борави с него по правилния начин. Съдията обявява резултата, след което пуска хронометъра. И ако съдията притежава малко повече познания върху нещата, като на пример колко дълго е продължила предишната точка, може да пусне часовника малко по-късно. По мое мнение, съдиите си свършиха перфектно работата през цялата седмица“, каза още Надал.

След триумфа в Торонто, световният №1 отказа участие в Синсинати, за да бъде максимално свеж за последния за сезона турнир от Големия шлем – US Open, който започва в края на месеца и където Рафа има да защитава титла от миналата година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини