Любопитни факти преди финала в Индиън Уелс: Мануела Малеева е печелила турнира



19-03-2011 09:39 | Николай Драгиев

Блогът на Виктор Станоев

 

Всяко хубаво нещо си има своя край. След 162 мача, изиграни от 95 тенисистки, представили 32 държави от 5 континента и 4,5 млн. долара награден фонд, идва ред и на големия финал. Коя ще бъде новата шампионка в Индиън Уелс? Това предстои да разберем скоро, а сега ще се върнем назад във времето, за да видим какво се е случило на тези финали.

 

Предишните шампионки в Индиън Уелс

 

Индиън Уелс влиза в календара на женската тенис асоциация през 1989 г. и за наша голяма гордост първото издание (тогава наградният фонд е бил 250 хил. долара) е спечелено от Мануела Малеева, която побеждава в два сета австралийката Джени Бърн (6:4, 6:1). След нея общо 14 състезателките, спечелили този турнир. В класирането по държави води САЩ с 8 титли, Сърбия и Белгия с 3. Следват Русия Германия и Словакия с 2 титли, накрая България и Швейцария с 1. 

 

Само една тенисистка е успяла да спечели турнира в две поредни години - Мартина Навратилова през 1990 и 1991 г. От общо 22 изиграни финала едва 6 са били в 3 сета. Тендецията от последните години показва, че мачът за титлата завършва в два сета. Последният финал игран в три сета е през 2005 година. Тогава Ким Клайстерс печели титлата. Рекордът за най-много изиграни финали държи Линдзи Дейвънпорт с пет, от които печели два. От 2003 г. насам три пъти титлата е печелена от по-ниско класираната тенисистка в световната ранглиста.

 

Големите губещи в Индиън Уелс

 

В тази класация определно влиза Светлана Кузнецова. Рускинята игра две поредни години финал, но така и не успя да се добере до титлата. Преди нея същия резултат постигна и Аманда Кьотцер (ЮАР). Това става през 1993 и 1994 г. В този списък можем да сложим и Мартина Хингинс, която има изиграни три финала и само една титла. Рекордьорка по загубени финали е Линдзи Дейвънпорт с цели три.

 

Интересни факти за турнира

 

- От 2000 г. насам общата сума на наградния фонд при жените е 34 милиона долара.

 

- Финалът при жените е бил прекъсван само веднъж поради дъжд през 1991 г.

 

- Централният корт е вторият по-големина в света с капацитет от 16,100 сeдящи места.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини