Дел Потро или Джокович - кой ще покори Голяма ябълка? (превю)



09-09-2018 12:44 | Николай Драганов

Притежателят на един от най-мощните форхенди в играта ще се изправи срещу един от хората с най-добра защита в този спорт. Нещо повече - това ще бъде сблъсък на двама бивши шампиони от US Open. 


Имената им са Хуан Мартин дел Потро и Новак Джокович, а началният час на финалния двубой на US Open 2018 при мъжете е малко след 23:00 часа българско време в неделя вечер


Шампионът от 2009-та година и поставен под №3 в схемата Дел Потро ще се изправи срещу двукратния шампион, бивш №1 и шести в схемата Джокович на най-големия тенис корт в света.


За Ноле това е рекорден осми финал в Ню Йорк и втори голям такъв само в рамките на няколко месеца. Сърбинът се завърна след контузия и операция през пролетта, след което успя да спечели 13-тата си титла от Големия шлем на Уимбълдън 2018.


За Хуан Мартин неделният финал ще бъде едва втори в кариерата му, като при първия случай успя да надиграе Роджър Федерер именно в Ню Йорк преди почти едно десетилетие. Аржетинецът дълги години беше преследван от контузии, които го лишиха от подобаващите на класата му успехи, но днес отново е в абсолютния елит на световния тенис.


Джокович има причини да е оптимист за изхода на двубоя, поне ако разчита на статистиката в преките двубои - сърбинът е спечелил 14 от 18 срещи, включително четири победи от четири мача в турнири от Големия шлем. Дел Потро пък може да се похвали с две победи на Олимпийските игри. Именно на Игрите в Рио през 2016-та е и последната победа за аржентинеца над Ноле.


Хуан Мартин Дел Потро


Описан от Джокович като "великодушния гигант", Хуан Мартин дел Потро твърди, че влиза в мача срещу своя добър приятел от Сърбия като аутсайдер. Но добре помним, че той беше такъв и срещу Федерер преди девет години, а всички знаем какво се случи в онзи петсетов трилър.


29-годишният аржентинец не крие специалната си връзка с Ню Йорк - това е турнирът, гледан най-често от него като дете в родния му Тандил. Това е и мястото, където в най-голяма степен Дел Потро успява да се зареди с енергията на феновете - повече от всяко друго място по света. 


"Когато бях дете гледах футбол и US Open, това е. Затова казвам, че това е любимият ми турнир. После дойдох тук и започнах да играя всяка година. Играех добре. Успявах да получа енергия от трибуните. Имам много фенове, които идват специално за този турнир. Сега съм отново тук. Ще бъде труден мач, разбира се. Но каквото и да се случи, аз правя добър турнир. А на един финал може да се случи всичко. Ако спечеля - това ще бъде страхотно. Ако не - турнирът беше много добър и пак ще съм щастлив", коментира Дел Потро.

 


Пътят на аржентинеца до финала беше малко по-сложен, от този на Джокович. Докато сърбинът срещна само двама поставени и нито един преставител на Топ 20, Дел Потро се изправи срещу четирима поставени, сред които №20 Борна Чорич, №11 Джон Иснър, който е и първа ракета на домакините от САЩ и световния №1 Рафаел Надал на полуфиналите. Срещу Иснър аржентинецът трябваше да се връща от сет пасив, надделявайки в здрава битка, продължила 3 часа и половина. 


Полуфиналният му сблъсък с Надал не предложи за дълго време очакваната класика, тъй като след дълъг и оспорван първи сет, Надал имаше проблеми с контузия във втората част, след която се отказа. Спестяването на допълнителна умора може да се окаже от изключително значение за аржентинеца. В момента той играе най-добрия си тенис за последното десетилетие - и то в най-правилния момент. Това е не само първият му финал от 2009-та година насам в Шлема, но същото така Дел Потро достигна поне до четвъртфиналите на три поредни турнири от Големия шлем за първи път в кариерата си. 


За играч, който преди три години обмисляше отказване от тениса заради непрекъснатите травми в китката, победа в неделния финал ще бъде най-добрата награда за негова устойчивост и воля. "Развълнуван съм от възможността да продължа да изненадвам света на тениса, както изненадах себе си. Никога не знаеш какво ти крие бъдещето. Много съм щастлив просто да бъда тенисист след всички тези проблеми с китката", каза аржентинецът, който ще се опита да стане вторият представител на своята родина с повече от една титла от Шлема след Гилермо Вияс. 


"Не мога повярвам, че ще имам още един шанс да играя финал тук, на любимия ми турнир. Ще бъде специален момент. Ще бъде и голямо предизвикателство, защото се борих с много, много проблеми, за да стигна до тук", добави Хуан Мартин. 


Новак Джокович


Походът на сърбина към финала беше впечатляващ - Ноле спечели дузина поредни сета, без да загуби такъв след онзи, който даде на Мартон Фучович на старта и след това още един на Тенис Сандгрен два дни по-късно. Тричасовия двубой срещу Фучович се оказа и най-дългият му мач до този момент, като е прекарал само 42 минути повече от съперника си на корта. 


Ако успее да спечели титлата, това ще бъде първият случай, в който Ноле не побеждава един измежду Надал, Федерер или Мъри по пътя към трофей от Големия шлем. Дел Потро е и най-високо ранкирания играч, срещу когото сърбинът ще играе, като в течение на турнира той така и не се изправи срещу играч от Топ 20. Заслугата за това обаче е преди всичко на Федерер и Зверев, които бяха в неговата част на схемата, но отпаднаха преди потенциалните двубои с Ноле.

 


"Играл съм срещу него много пъти в различни случаи. Никога не сме се срещали на финал в Големия шлем, така че това ще бъде нещо ново. Но знам какво ме очаква. Ще се опитам да се подготвя по най-добрия начин", каза шампионът от 2011 и 2015 година Новак Джокович. Освен двата триумфа обаче, Ноле е изпитвал вкуса на поражението в Ню Йорк в цели пет финални мача. Тук той е спечелил повече мачове от всеки други "Мейджър" турнир, но същевременно държи шест трофея от Australian Open, а всичко това без съмнение го превръща в един от най-великите играчи на твърди кортове, които историята познава.


Евентуален успех за Ноле ще бъде под №14 за него в Големия шлем, което ще го изравни с Пийт Сампрас на трето място във вечната класация, изоставайки единствено зад Федерер и Надал. 


"Това определено е един от любимите ми турнир заради условията и заради факта, че съм играл толкова през годините. Чувствам се много комфортно тук, това ми позволява да играя спокойно. Това е върхът на нашия спорт - турнирите от Големия шлем. Това е мястото, където искаш да играеш най-добре. Има нещо специално в тях. Две седмици, пет сета - всички големи играчи искат именно тук да покажат най-доброто, на което са способни", коментира Джокович. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини