Роджър Федерер - титанът на тайбрека



14-09-2018 08:04 | Николай Драганов

Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер е най-доминиращият играч, когато стане дума за решителен 13-ти гейм или т.нар. тайбрек. Никой друг играч в историята не е спечелил по-голям процент от тайбрек геймовете, които е изиграл - 65.1 процента, нито повече на брой тайбреци - 432, показват данните от статистиката на ATP.


За да бъде разбрано колко впечатляващо е това, официалният сайт на мъжката асоциация по тенис дава пример със статистиката на Новак Джокович - шампионът от Уимбълдън и US Open през този сезон и носител на общо 14 титли от Големия шлем.


Сърбинът е втори сред действащите играчи с 63.3% в кариерата си. За да го задмине що се касае до процентното съотношение, Ноле ще трябва да спечели следващите 19 тайбрека, в които играе и да не загуби нито един. Същевременно Джокович ще е далеч назад що се касае до общия брой спечелени тайбрека с 229 към момента срещу 432 за Роджър. 


"Тайбрекът е нещо голямо, особено във важните моменти, като например финалите в Големия шлем или изобщо финалите. Там е мястото, където наистина, наистина искаш да ги спечелиш", коментира Маестрото по време на US Open.


На финалите за Големия шлем, "Мастърс" турнирите или финалния "Мастърс", Федерер е спечелил 40 от 65 тайбрека, което прави рейтинг от 61.5%. Швейцарецът е особено издръжлив психически и прецизен на финали на Големия шлем, където има невероятните 70% спечелени тайбреци. 


"Ако имаш добър сервис, това винаги помага. Трябва да играеш търпеливо, но и агресивно. Не искаш да бъдеш пробит, не искаш да направиш някоя лудост. Но понякога това се изплаща. Трябва правилно да балансираш нещата", анализира Федерер.


Двамата играчи, които се нареждат след швейцареца по отношение на общия брой спечелени тайбрека, са двамата най-мощни сервиращи в тура - Джон Иснър и Иво Карлович. Американецът е спечелил 387 тайбрека (61.3%), а Доктор Иво - 377 (49.9%).


"Нещата зависят и от това как се е развил сетът. Заиграл ли си по-добре с напредването му? Или понякога просто имаш усещането, че нещата не вървят, не усещаш сервиса, ретурите не се получават. Когато влезеш в тайбрека с негативна нагласа, твърде често стартът е слаб и наистина го губиш. Или пък започваш не толкова лошо, но непрекъснато си мислиш - не би трябвало да водя - и накрая пак губиш. Така че позитивната психическа настройка е много важна", добави Федерер.


Сега може би ще се запитате - но не загуби ли Федерер два тайбрека при шокиращата си загуба от Джон Милман на осминафиналите? Да, но това определено е изключение, а не правило. Федерер е изгубил два тайбрека в един двубой в едва 23 мача в своята кариера. Същевременно Маестрото е спечелил два или повече тайбрека в 53 мача.


Така че, макар не винаги да се получава, спокойно можем да добавим към "Швейцарския маестро" и още един прякор на Федерер: "Титанът на тайбрека".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини