Пътят на Джокович към върха е открит



19-09-2018 18:02 | Станко Димов

Новак Джокович има реален шанс да оглави ранглистата на АТП още следващия месец. Това стана възможно, след като актуалният лидер в класацията Рафаел Надал обяви, че ще пропусне предстоящите турнири на твърда настилка в Азия, в резултат на контузията на коляното, която получи на полуфиналите на US Open.  

Миналата година Матадора се представи силно на азиатското турне, като спечели титлата в Пекин и достигна до финала в Шанхай. В двата турнира той натрупа общо 1100 точки, които тази година ще загуби след отказа си да играе. В момента Надал има на сметката си 8760 точки, което означава, че след турнето в Азия неговият актив ще стане 7660 точки.

Какво е положението при Джокович? Сърбинът в момента е с актив от 6445 точки и до края на годината няма да защитава нищо, тъй като миналия сезон не игра след Уимбълдън.

След като приспаднат точките на Надал от Пекин и Шанхай, разликата между двамата ще бъде само 1215 точки. Т.е. Джокович ще може да свали Рафа от върха още през октомври, като за тази цел ще трябва задължително да спечели в Шанхай и да играе финал в Пекин (или Токио).

От сметките за върха не трябва да бъде изключван и Роджър Федерер, но ситуацията при него също е сложна, защото именно той спечели в Шанхай миналата година и сега ще трябва да защитава 1000 точки там. Освен това Федерер спечели и у дома в Базел (500 точки) и достигна до полуфиналите в Лондон. Общо от трите турнира Маестрото има да брани 2100 точки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини