Светът на тениса се възмущава от Вердаско и предлага промени



10-10-2018 19:52 | Николай Драганов

Тенис светът разкритикува поведението на Фернандо Вердаско по време на двубой от турнира в Шънджън, Китай.


Испанецът жестикулира гневно към един от подавачите на топки младеж, за да побърза с даването на кърпата му. 34-годишният тенисист отказа да коментира случилото се, но видеото с реакцията му спрямо момчето обиколи за отрицателно време социалните мрежи, а тенисисти и треньори изразиха възмущението си от поведението на ветерана, като призоваха за промени. 


Майката на Анди Мъри Джуди написа в своя Туитър акаунт: "А защо не се въведе правило, според което тенисистите сами да си вземат кърпите?“. 


Капитанът на Великобритания за Фед Къп Ан Киотавонг заяви по случая. "Не ме интересува колко добър тенисист си, такова поведение трябва да спре възможно най-скоро“. 


20-кратният шампион на турнирите от Големия шлем Роджър Федерер също даде своето мнение по случая преди началото на предпоследната надпревара от Мастърс 1000 в Шанхай.  "Подавачите на топки са изключително важни за нас, защото те могат да са бъдещето на нашия спорт. Никой не би искал те да се чувстват недооценени, недолюбвани или просто зле“, завърши по въпроса швейцарецът. 


Ситуацията с Вердаско в Шънджън повдигна въпроса и за постоянното искане на кърпите от тенисистите между точките. Евентуално решение за спиране на честото използване е поставянето на закачалка за кърпи. Някои от водещите тенисисти изказаха мнението си по въпроса, но повечето от тях са негативно настроени към подобна иновация. 


Според Рафаел Надал това ще забави още играта. Кей Нишикори е на същото мнение, докато Федерер е със смесени чувства. "Идеята е интересна, без съмнение, но според мен това ще забави допълнително играта с три секунди след всяка точка. Това не е много, ако се замисли човек, но при по-дълъг мач това добавя още, а и се гледа по-малко тенис“, сподели той. 


Закачалката ще бъде изпробвана на заключителния турнир на осемте най-добри млади тенисисти от следващото поколение в Милано, които са на 21 години или по-малко. Тази година на изминалия US Open бе използван 25-секунден часовник преди сервис – иновация, която ще бъде употребена и на предстоящия Australian Open през януари. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини