Пресиян Коев: Следващата цел пред Адриан е титла от Шлема



26-10-2018 12:11 | Tennis24.bg

Пресиян Коев е спортен директор на БФТенис. Той даде интервю за сайта на БФТенис, в което направи оценка си за постигнатото през годината от федерацията и говори за бъдещите планове за развитие на тенис спорта у нас.  Ето първата част от интервюто с Пресиян Коев:

- Г-н Коев, в края сме на тенис сезона. Какви са вашите впечатления и кое беше най-основното във вашата работа?
- През тази година продължихме нашата линия за развитие на млади тенис таланти. Бюджетът, който имахме за стипендии за най-добрите ни състезатели, е най-голям в историята. Подпомогнахме над 20 състезатели с индивидуални стипендии във възрастовите групи от 14 г. нагоре. Смея да кажа, че в тази програма са всички състезатели на България от националните отбори за Купа „Дейвис" и „Фед къп" до всички заслужаващи таланти.

- Какви са основните постижения през тази година?
- За шести пореден цикъл класирахме отбор на финалите на европейски първенства, което досега не се беше случвало. За първи път през зимата класирахме два отбора на финали и за първи през зимата спечелихме шесто място (момичета до 12 г.). През лятото девойките до 14 г. постигнаха сериозен успех, класирайки се шести в Европа и девети в света.  

От този отбор Катерина Димитрова стана вицешампионка на Мастърса на Тенис Европа и спечели изключително престижната стипендия от Фонда за развитие на Международната тенис федерация (ITF). Денислава Глушкова е една от много малкото 14 годишни девойки в света в последните години, която има два спечелени турнира до 18 г. на ITF. В по-горната възрастова група, до 16 г., най-голямото постижение, разбира се, е титлата на Пьотр Нестеров от Мастърса на най-добрите осем в Европа и първото му място в европейската ранглиста за края на годината.

Трябва да отличим отбора (юноши), който се класира на финалите сред най-добрите осем в Европа на отборното първенство през зимата. Даниела Димитрова, която е на 16 г., е №84 в световната ранглиста. Антъни Генов продължава своето развитие към най-добрите в света и е избран в отбора на ITF. Стигаме до 18-годишните, където, разбира се, най-големите успехи са на Адриан Андреев, който продължава с тях и сега на турнира на осемте най-добри в света в Китай. Той стана европейски вицешампион, спечели титлата на двойки на US Open и завоюва сребърен медал на младежката олимпиада. Той е първият български тенисист, който участва на младежка олимпиада и също така първият, който се класира за Мастърса на осемте най-добри в света до 18 г.

За първи път имахме четирима родни тенисисти в схемата на турнир от Големия шлем за юноши и девойки. За първи път от много години насам имаме четирима състезатели в топ 100 на световната ранглиста до 18 г. Това ни дава много надежди за добро бъдеще на тези четири деца. Тук искам да кажа, че единствената причина Гергана Топалова да не се класира на олимпиадата, е тежката контузия, която получи на турнирите в Австралия в началото на годината. Също така класирахме много тенисисти в престижните отбори на ITF, в които в годините са играли шампионите от турнири в Голeмия шлем – Густаво Куертен, Ли На, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко, а преди време Григор Димитров също беше част от отбора на ITF. През годината в този отбор попаднаха Гергана Топалова, Адриан Андреев, Катерина Димитрова, Динко Динев и Антъни Генов.

- Споменахте името на Адриан Андреев. Той се представи изключително силно на младежката олимпиада. Какъв е вашият коментар за представянето му през годината?
- Ние от БФТенис сме горди, че участваме в развитието на Адриан Андреев още от самото начало на неговата международна кариера като тенисист. Той е един от малкото състезатели, които още на 10 години попаднаха в националния отбор на България (до 12 г.), а тогава аз имах честта да водя този отбор през 2011 г. в Италия. Оттогава до днес ние полагаме усилия за неговото развитие и тази година резултатите са налице.

Ние сме горди, че Адриан има подписан договор с най-голямата агенция за развитие на играчи в света (IMG). Така че той е в едни добри ръце и се надяваме да продължи да се развива все по-добре. Адриан работи от една година в тази академия и това показва голям резултат. При него има сериозно израстване. Първият му сериозен успех е от края на миналата година, когато спечели „Еди Хер", а не трябва да пропускаме и турнира в Милано от най-високата категория „А", който той спечели през месец май. Адриан показва подобрение във физическата си форма, което е много важно. Другото, което много ми хареса е, че при разговорите с майка му след олимпиадата, от нея усетих нотка на съжаление, че резултатът е можело да бъде много по-добър. Това показва, че в Адриан има глад за още по-големи успехи.

Не трябва да забравяме, че Андреев е първият играч, роден през този век, който благодарение на БФТенис и организаторите на ATP турнира в София, участва в основната схема на турнир от такъв ранг. Както той спомена в интервютата си, целите пред него са през следващата година да спечели титла на сингъл от турнир от Големия шлем за юноши и да направи сериозен скок в ранглистата за мъже.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини