Иван Лендъл може да стане "вторият най-важен човек" за тениса на Острова



28-03-2011 16:16 | Николай Драгиев

Носителят на осем титли от "Големия Шлем" Иван Лендъл може да стане наставник на Анди Мъри. Той е изявил желание да помага на Мъри в опита му да спечели турнири от "Големия Шлем".

51-годишният Лендъл е роден в Чехословакия, но има американски паспорт. Ако все пак се стигне до такова партньорство то той ще бъде най-успешният бивш играч като треньор на действащ състезател. Предишният такъв пример бе работата на Джими Конърс с Анди Родик преди години.

 

Също така Лендъл може да стане "вторият най-важен човек" в британския тенис, ако бъде назначен, отбелязват медиите на Острова. В момента Мъри е записал четири поредни загуби и е в една от най-тежките си кризи като професионалист.

 

Самият Мъри обяви наскоро, че ще работи на регулярна база с Дани Валверду като негов треньор. Испанецът Алекс Кореча също ще бъде в този екип. Шотландецът обаче не е отрекъл възможността да ползва услугите на Лендъл.

 

"Определено виждам потенциал у него да печели турнири от "Големия Шлем", коментира самият Иван Лендъл пред "Би Би Си".

 

В кариерите на Мъри и Лендъл също така има един интересен паралел. Мъри загуби досега и трите си финала на турнири от Шлема, докато Лендъл е пропуснал първите си четири такива възможности, преди да финишира с общо осем трофея.

 

Първата от тях идва за Лендъл през 1984 година, когато той обръща от 0:2 сета Джон МакЕнроу на "Ролан Гарос". Лендъл завършва с 19 финала общо и 270 седмици начело на световната ранглиста.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини