Фондация Български спорт и списание СПРИНТ дават Спортен Икар за феърплей



12-12-2018 07:57 | Tennis24.bg

На XXVII церемония по раздаването на престижните награди - „Спортен Икар“ от фондация „Български спорт“ за 2018 г. ще бъде връчен и приз за феърплей. Наградата се дава съвместно от фондацията и списание „СПРИНТ“. Церемонията е на 19 декември от 11 ч в Национална галерия „Двореца“.

Тази година призът за феърплей ще е за „Висок спортен дух“, а негов носител ще е 10-годишният футболист Михаил Ангелов, състезател на хасковския клуб „Слънце“. Михаил се занимава с футбол от 2014 г. и е с вродено изключително тежко заболяване - артрогрипоза, което ограничава движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това състояние и незавидната перспектива момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава своите приятели да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол.

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин очаквано стана носител на "Спортен Икар" за постижение на годината. Юсеин записа най-успешната си година на тепиха, като спечели световната и европейската титла в кат. 62 кг. и няма загуба вече 11 месеца.

През 1992 г. фондация „Български спорт“ за първи път връчва „Спортен Икар“ - негов носител става двойният олимпийски шампион по кану-каяк от игрите в Барселона Николай Бухалов.

Оттогава досега уникалните пластики на художника Христо Христов олицетворяват престижните призове.

За първи път носителите на наградите са определени на съвместно заседание на Управителния съвет на фондация и на специалното жури, което досега определяше кои ще получат призове.
По време на церемонията традиционно и Българският олимпийски комитет (БОК) ще раздаде свои награди. Златни и сребърни значки на Бок ще има за златните медалисти и призьорите от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, както и за техните треньори. Ще бъдат отличени и славни спортисти – олимпийски и световни шампиони, навършили кръгли годишнини през 2018-а - Нораир Нурикян, Валентин Райчев, Янко Русев и др.

Награди „Спортен Икар“ за 2018 г.:

Категория "Спортен Икар 2018 – Постижение на годината":

Тайбе Юсеин (борба, кат 62 кг) - световна шампионка за жени от Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, без нито една загуба през цялата година.

Категория "Млад и талантлив спортист":

Александра Начева (17 г., лека атлетика) - шампионка на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018, световна шампионка от първенството в Тампере 2018 (до 20 г.), европейска шампионка за девойки до 18 г. от Дьор 2018, участничка в Европейското първенство за мъже и жени в Берлин.

Със специални награди на Управителния съвет на фондация "Български спорт" за "Млад и талантлив спортист" се удостояват:

- Мариела Костадинова (16 г. ) и Панайот Димитров 18 г.- двойни шампиони (акробатика, индивидуално и отборно) от МОИ в Буенос Айрес 2018, 4-и на Световното първенство в Белгия 2018

- Мария Делчева (бадминтон) - шампионка (отборно№ от МОИ в Беунос Айрес 2018
- Кирил Киров (стрелба, 18 г., микс двойка) - шампион от МОИ в Буенос Айрес 2018

- Йоана Илиева (17 г., фехтовка) - носител на два златни медала от турнирите за Световната купа на сабя за жени (до 20 г.)

- Алберт Попов (21 г., ски алпийски дисциплини) - носител на бронзов медал от Световното младежко първенство в Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри в Пьонгчанг 2018

Категория "Пробив в световния спорт"

- Кирил Милов (21 г., класическа борба, кат. 97 кг.) - носител на сребърен медал от Световно първенство за мъже, въпреки че участва със 7 кг по-малко лично тегло от категорията си.

Категория "Достойно представяне

- Габриела Стоева и Стефани Стоева (бадминтон) - европейски шампионки на двойки за жени, първа европейска титла в историята на този спорт за България
- Мирела Демирева (лека атлетика) - носител на сребърен медал от Европейското първенство, трикратна носителка на сребърни медали в турнирите от Диамантената лига

- Биляна Дудова (борба, кат. 57 кг) - носител на сребърен медал от Световното първенство в Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, шампионка от Европейското първенство до 23 г. в Истанбул 2018

Категория "Впечатляващо представяне"

- Стойка Петрова (бокс, кат. 54 кг) - носител на сребърен медал от Световното първенство за жени

- Ивет Горанова (олимпийско карате) - носител на историческия първи бронзов медал от Световно първенство за мъже и жени

- Явор Пешлеевски и Тодор Михалев (модерен петобой, щафета) - носители на бронзов медал от Световното първенство в Мексико 2018, първи медал за мъже от СП за последните 17 г.

- Милена Тодорова (стрелба) - пето място на Световното първенство по стрелба (първо място при жените) и поименна квота за Паралимпикс Токио 2020
- Денислав Коджабашев (тенис на маса) - носител на сребърен медал от Световното първенство в Лашко 2018 (10-а гр.)

- Йордан Бозов (баскетбол) - капитан на БК Рилски спортист, носител на Купата на България за 2018 г. с отбора (и трета лично за него), както и на бронзов медал от първенството на страната за 2018 г. Бозов, който е на прага на своята 40-годишнина, е определен за Най-полезен играч в мача на финала за Купата на България, въпреки че играе с частично разкъсан менискус.

Категория "Шампионско дълголетие"

Петър Стойчев (плуване) - победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антарктида 2018 г. в конкуренцията на 15 плувци от 9 страни. Той победи с близо минута преднина в състезанието на 1000 м при температура на водата - 0.8 градуса, а на въздуха около - 2 градуса. Петър Стойчев, на 42 г., е един от най-успелите български спортисти, министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков. Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (2001-2011 г.) и първият, преплувал Ламанша за време под 7 часа - 6:57.50 ч. Стойчев е световен шампион в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011.

Категория "Отбор на годината"

Ансамбълът по художествена гимнастика с треньор Весела Димитрова - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс -световни шампионки за 2018 г. на 5 обръча, трето място в многобоя на Световното първенство и олимпийска квота за Токио 2020, 6-о място на 3 топки и 2 въжета от Световното първенство, европейски шампионки на 3 топки и 2 въжета, 3-о място в многобоя на Европейското първенство, 3-о място отборно заедно с девойки индивидуално от Европейско първенство, 4-о място на 5 обръча от Европейско първенство

Категория „Феърплей“ - „Висок спортен дух“

Михаил Ангелов, състезател по футбол на хасковския клуб „Слънце“. 10-годишният играч страда от тежко заболяване (артрогрипоза), но проявява силен дух и продължава редовните тренировки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини