Мнението на специалистите: Борислав Орлинов



11-01-2019 16:00 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Ето какво мнение изрази Борислав Орлинов от сайта Tenniskafe.com.
   
Схемата при мъжете - кого „погали“ жребият и кого не
Винаги преди тегленето на жребиите за турнирите от Големия шлем съм усещал приятно напрежение. Тук е и моментът да се пошегувам с организаторите – не е четно да показвате направо готовата схема!

Ще започна с това кого не погали жребият – Анди Мъри. Бившата първа ракета на Великобритания започва срещу Роберто Баутиста Агут, който откри сезона с титла. Не това обаче е притеснителното, а друго – знаем за проблема в хълбока на Мъри, заради който не може да се движи както преди. Да не забравяме, че това все пак му бе едно от най-силните оръжия в играта. Именно срещу Агут обаче ще му се наложи да прави точно това и затова очаквам изключително тежък мач за британеца. Другите страхотни мачове са Ник Кирьос срещу Милош Раонич и Стан Вавринка срещу Ернест Гулбис.
По-лесен ми се вижда стартът на Саша Зверев – Аляж Бедене в първи кръг, а първи възможен поставен опонент е Жил Симон.

Фаворитите за участие на финал при мъжете?
Тук с отговора си няма да изненадам никого. Новак Джокович и Роджър Федерер. Сърбинът на една от тренировките си използва кърпи, за да поправи надписа „Мелбърн“ на един от кортовете на „Мелбърнич“, така че смятам, че Мелбърнич отново ще приветства своя господар. Да, Ноле имаше колебания в началото на сезона и определено е насъбрал напрежение, но подготвителните АТР250 турнири не са чак толкова сериозен фактор за фаворитите.

На друга вълна е Роджър Федерер. На „Хопман къп“ Маестрото преподаваше, както феновете му обичат да казват. Няколко фактора са важни за швейцареца – да не играе много мачове, продължаващи повече от 3 сета и условията да не са много тежки. От тази година все пак Australian Open  има и нова политика за условията за игра на корта и няма да ставаме свидетели на срещи в непоносима жега.

Тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите
Николоз Басилашвили, Даниил Медведев и Карен Хачанов. Мисля, че Хачанов ще стигне най-далеч от тези тримата. Руснакът завърши силно миналия сезон и има претенциите да е „следващото голямо име“.

За жребия на Григор Димитров
Григор започва срещу Янко Типсаревич и това е добра новина. Сърбинът е бивш №8 в световната ранглиста, а за последно официално игра преди 15 месеца, след като му се наложи да лекува няколко контузии. Типсаревич има четири титли в кариерата си, а последно участва на US Open  през 2017 г., когато отпадна от Диего Шварцман.
След това кариерата му бе поставена под въпрос, а в началото на 2019 г. Типсаревич обяви, че се завръща и се подготви за първия турнир от Големия шлем за сезона с участие на демонстративния турнир Kooyong Classic.
В щаба на Григор всичко изглежда наред. Българинът вече много по-спокойно сервира, откакто Агаси въведе някои корекции в техниката му. Мисля, че Андре кара първата ни ракета да е максимално близо до основната линия и понякога това кара Григор да се чувства малко неудобно.
В Бризбън Димитеов отпадна от Кей Нишикори, но не игра зле. Да не забравяме, че Григор все още е на етап „ремонтиране“, така че очаквам да надгради в Мелбърн и да достигне поне 1/4-финал, а постепенно след това да набере скорост през сезона.

Кои са неговите фаворитки в схемата при дамите
Симона Халеп имаше контузия в гърба, в щаба ѝ имаше промени, така че не мисля, че ще стигне отново до финала. Каролин Вожняцки пък има здравословен проблем и въпреки че започва силно почти всеки сезон, не мисля, че сега ще е така. Моята фаворитка е Серина Уилямс.

Очаквайте в събота мнението на Явор Геронтиев („24 часа“) и Емил Евтимов (Gong.bg).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини