Горан Джокович пред Tennis24.bg: Чувствам България като втора родина



28-01-2019 09:41 | Станко Димов

Турнирният директор на Sofia Open Горан Джокович даде специално интервю за Tennis24.bg в навечерието на четвъртото издание на надпреварата. Отворена ли е вратата за Григор Димитров, може ли Новак Джокович да участва в „Арена Армеец“ и защо казва, че чувства България като втори дом, четете в следващите редове.

Г-н Джокович, какво да очакват почитателите на тениса в България от четвъртото издание на Sofia Open?
Аз съм новобранец в турнира. Искам да благодаря на целия екип за свършената работа. Последните седмици и месеци бяха напрегнати, но сме доволни от постигнатото. Надявам се след време да говорим за 44-ото издание на турнира, не просто за четвъртото. За нас е важно турнирът да остане в София и след тази година. Важно е да имаме толкова силен тенис турнир на Балканите. Преди време Сърбия имаше този шанс и в продължение на 4 години организираше турнир от такъв ранг. Сега е четвърто издание на Sofia Open. Четири се оказва магическо число, така че дано има още 44 издания на Sofia Open. Но преди всичко се надявам да имаме 5-о- издание тук, че станаха много четворки (смее се).

Трудно ли беше да убедите звезди като Вавринка, Хачанов и Циципас да участват в София?
Тенис календарът е много натоварен и играчите често страдат от преумора. Знаете, че турнирът в София е веднага след Australian Open и някои от топ играчите предпочитат в тази седмица да почиват, за което не можем да им се сърдим. Въпреки това смятам, че тенисистите, които ще имаме в София ще направят турнира много силен. Искам да им благодаря, че решиха да не почиват веднага след двубоите в Австралия, а да се преборят с часовата разлика и дългите полети и да дойдат в София. Особено на Вавринка, както и на другите големи имена, които рекламират турнира. Това е важно за София и България като цяло, не само в тенис отношение.

Дадохте „уайлд кард“ за основната схема на Димитър Кузманов и Адриан Андреев. Имате ли наблюдения върху тях двамата и какво е мнението ви за тях?
По традиция момчетата, които получават „уайлд кард“ се представят много вдъхновено. Така говори опитът ми, който имам и от турнира в Сърбия. За Мико и Адриан това ще окаже огромно значение в кариерите им. Да играят на такъв корт, пред родна публика, срещу състезатели от този калибър…Представете си какво ще почувстват.
Това е една от причините, поради които е важно да задържим турнира в София – заради младите играчи, които са бъдещето. Да, турнирът е категория 250, не е Мастърс или Голям шлем, но 250 все пак е от веригата на АТП, където са най-добрите в света. А за младите играчи първите стъпки в АТП са важни.

За първа година сте турнирен директор на Sofia Open, но имате опит като такъв на Serbia Open. Какви сходства виждате между двата турнира и какви разлики?
Приликите са много. Двете страни имат сравнително еднакво население. В Сърбия турнирът ни беше от категория 250, също като този в София. В Сърбия имаме тенисист, който е национален герой – Новак Джокович. Тук си имате Григор Димитров. Понякога Новак играеше в Сърбия, понякога не, също както Димитров тук. Това са приликите. Не искам да акцентираме на тези неща. В Сърбия Новак Джокович участва в две издания на турнира и пропусна другите две. Причините бяха различни, като преумора, приоритет в програмата и т.нат.
Затова искам да оставя отворена вратата за Григор Димитров. Като турнирен директор ще бъда много щастлив, ако той реши да играе в София. Все още имаме свободна „уайлд кард“ и продължаваме да се надяваме. Аз съм човек, който вярва, че няма невъзможни неща. Всичко е възможно.

Споменахте Новак Джокович. Какво е чувството да сте чичо на един от най-великите тенисисти в историята?
Аз съм изключително горд чичо. Новак ни изпълва с такива чувства не само нас – неговите близки, но и целия сръбски народ. Той е част от голямата тройка (бел.ред. визира Рафаел Надал и Роджър Федерер) и изобщо част от най-добрите в историята.

Чувате ли се често с него? Давате ли му някакви съвети.
Разбира се, аз съм Чичото! (смее се). Често говорим, но все пак той си има своето семейство, има две деца и съпруга. Новак знае, че винаги може да се обърне към мен ако има нужда от помощ или съвет. Но той знае най-добре какво да прави. Новак вече е лидерът на нашето семейство, той е шефът. Но аз се навъртам наоколо, ей така, за всеки случай.

Възможно ли да видим Новак Джокович в София?
Да, напълно е възможно. Вече споменах за натоварената програма на топ играчите и седмицата на турнира. Но както казах – няма невъзможни неща. Не мога да гарантирам, че той ще дойде и ще играе. Говорил съм с него, нагласата му е позитивна. Ако не като играч можем да видим Новак на трибуните като зрител. София е близо до Белград, вече е бил тук и има добри спомени.

Успяхте ли да разгледате София и да опитате от местната кухня?
Всеки път когато съм тук опитвам нещо ново.  Виждам много прилики със Сърбия, особено в храната и напитките. Като цяло двата народа си приличат, мисля, че имаме сходен манталитет, както и език. Ако трябва да го кажа в проценти – виждам около 40% прилики.
България винаги ще има специално място в моето сърце, защото е тясно свързана с младините ми. През 70-те години, когато се занимавах професионално със ски, идвах редовно в Боровец и Пампорово. Имате страхотни зимни курорти. Заради всичките спомени и щастливи моменти тук чувствам България като моя втора родина.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини