Пет неща, които научихме в Мелбърн



29-01-2019 11:13 | Tennis24.bg

Новак Джокович триумфира със своята титла №15 от Големия шлем след забележителен успех над Рафаел Надал на финала на Australian Open. Първият за годината турнир от Голямата четворка вече е в историята, а от официалния сайт на ATP предлагат преглед на пет неща, които научихме от него на старта на сезона.


1. Джокович е крачка пред всички останали

Новак Джокович претърпя операция след миналогодишния Australian Open и завръщането му на върха изобщо не беше сигурно. През миналия май, неговата статистика през сезона показваше 6 победи и 6 загуби. Само осем месеца по-късно, Джокович е категоричен №1 на върха на ранглистата. От понеделник той води на втория Рафаел Надал с 2635 точки и с близо 4500 на третия Александър Зверев. Сърбинът е спечелил 36 от последните си 39 мача и 57 от последните 64 след въпросното начало на сезона при 6:6. 


И може би най-важно е не просто, че спечели турнира в Мелбърн, но и начина, по който го направи. На полуфиналите той загуби само четири гейма срещу Люка Пуй, като това беше едва седмия случай в Откритата ера, когато някой играч губи само четири гейма на полуфинал в Големия шлем. 


След това, в битката за трофея, срещу легенда като Рафаел Надал от другата страна на мрежата, 31-годишният сърбин допусна едва 9 непредизвикани грешки за три сета и спечели рекордна 7-ма титла. Това беше 25-ти финал на Надал в Големия шлем и никога досега 17-кратният шампион не беше напускал корта без да спечели поне едн сет. 


"Преди 12 месеца беше много малко вероятно да държа 3 титли от Шлема", каза Джокович, който триумфира и на Уимбълдън и US Open през 2018-та. "Важно е да осъзнавам това и да знам, че съм благословен", добави Ноле. 


2. Контузията на Надал не навреди на формата му
Почти никой не очакваше Джокович да победи Надал толкова категорично на финала, но това не може да отнеме усилията, които Рафа положи в мача. В крайна сметка, когато пристигна в Мелбърн две седмици по-рано, той не беше играл официален двубой в тура от миналогодишния US Open, когато приключи полуфинала си срещу Хуан Мартин дел Потро с контузия, която го извади от игра до края на сезона.


Едва ли бихте казали, че Надал е пропуснал четири месеца, наблюдавайки го как мачка съперниците в долната част на схемата. Световният №2 не изгуби сет по пътя към финала - това се случва за седми път. И най-важното, Надал изглеждаше здрав и готов за нов много силен сезон в тура. Той има 116 победи и само 15 загуби от началото на Australian Open 2017, така че загубата от Джокович едва ли ще помрачи толкова духа му. 


"Имах две страхотни седмици и честно казано, не мога да бъда тъжен. Играх срещу играч, който днес беше по-добър от мен. Няма съмнение в това. Това е всичко", коментира Рафа след поражението.


3. Циципас, Тиафо и младата генерация
Имаше доста неща, които се случиха за първи път за младото поколение в тура. Няколко играчи под 21-годишна възраст, които попадат в създадената наскоро от ATP категория #NextGenATP, направиха сериозно впечатление. Най-значимо беше представянето на шампионът от младежкия заключителен турнир в Милано Стефанос Циципас, който достигна до своя първи полуфинал в Големия шлем.


През това време през миналата година, гръцкият състезател имаше само 6 победи в тура срещу своето име. Но ето че Циципас шокира не кого да е, а шампионът Роджър Федерер в четвърти кръг, а след това постигна и впечатляваща четирисетова победа над намиращия се в отлична форма шампион от Доха Роберто Баутиста Агут, преди да отстъпи на Надал. В понеделник Циципас се изкачи до рекордната за него 12-та позиция в ранглистата. Това се случва 52 седмици, след като беше №83.


Своят първи сериозен пробив направи Франсес Тиафо, който достигна за първи път до четвъртфинал в Шлема. В своите първи 11 участия в "мейджър" турнирите, той достигна до трети кръг само веднъж. Така че победите над петия поставен Кевин Андерсън и над шампиона от Лондон през 2017-та Григор Димитров по пътя на Тиафо към Топ 8 бяха впечатляващи. 


Младите австралийски звезди Алекс де Минор и Алексей Попирин развълнуваха горещо своите сънародници по трибуните със своето класиране до трети кръг, а канадецът Денис Шаповалов взе един от двата сета, които Джокович изгуби през тази година в Мелбърн.


4. С Моресмо в своя ъгъл, Пуй натиска здраво
Влизайки в Откритото първенство на Австралия, Люка Пуй беше загубил четири поредни мача в тура. По-малко от година след като проби в Топ 10 за първи път, французинът беше поставен под №28 в Мелбърн. Но със своя нов треньор - бившата №1 при дамите Амели Моресмо - Пуй достигна до своя първи полуфинал в Големия шлем, където беше спрян от Джокович. Двете му най-значими победи дойдоха срещу 11-тия поставен Борна Чорич и срещу бившия №3 в света Милош Раонич, който преди това надигра играчи като Зверев, Кириос и Вавринка. Преди този сблъсък, Пуй беше загубил 3 от 3 мача срещу Раонич, като в тях не беше взел дори един сет. 


"Много съм щастлив от начина, по който играх в турнира в началото на годината. Това беше най-добрият възможен старт и ми дава много увереност за останалата част от сезона", коментира французинът. 


5. Ербер и Маю написаха история
Пиер-Юг Ербер и Никола Маю пристигнаха в Мелбърн с възможност да завършат своя кариерен Голям шлем. Французите вече бяха триумфирали като двойка на "Ролан Гарос", Уимбълдън и US Open, но трофеят от Австралия липсваше в тяхната витрина. 


"Когато през миналата година спечелихме в Париж знаехме, че ни липсва само Откритото първенство на Австралия и това добави допълнитела мотивация в началото на турнира. След това винаги е трудно, защото трябва много да внимаваш, да взимаш правилните решения, да останеш концентриран. Искахме трофея от самото начало, но също така искахме да сме добри на корта във всеки отделен мач, да сме фокусирани върху играта, и може би заради това успяхме да постигнем, каквото постигнахме в Мелбърн", коментира Ербер след победата над Континен и Пиърс на финала. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини