Време е за шоуто Индиън Уелс



04-03-2019 11:01 | Николай Драганов

Шампионът от последните три турнира от Големия шлем Новак Джокович ще се завърне на корта за първи път след триумфа си на Откритото първенство на Австралия в началото на годината. Ноле ще стори това на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс, където ще се опита да изравни рекорда на Рафаел Надал за 33 отличия от тази категория. Джокович е петкратен шампион в Индиън Уелс и може да вдигне рекордна шеста титла. 


Кой ще бъде основният съперник на Джокович? Рафаел Надал, който достигна до финала в Мелбърн, а в Акапулко загуби в тайбрек на третия сет от бъдещия шампион Ник Кириос? Способен ли е самият Кириос да продължи похода си към челото на ранглистата? Ще вземе ли реванш Александър Зверев за загубата си на финала? А къде забравяме Роджър Федерер? Какво можем да очакваме от Григор Димитров след дългото отсъствие?


Новак и Рафа - в битка за рекорди и затвърждаване на позиции

 

 Рекордът на Надал за 33 "Мастърс" титли сигурност ще бъде в центъра на вниманието, но междувременно и двамата с Джокович разполагат с шанс да се откъснат с още по-голяма преднина на върха в ранглистата. Ноле е водач с 10,955 точки, докато втория Надал има 8,365. Испанецът се намира на 1,770 преди третия Александър Зверев.


Ноле има да защитава само 10 точки, след като през миналата година отпадна на старта от Таро Даниел. Надал пък изобщо не игра заради контузия, което означава, че и двамата могат само да трупат актив. Ноле и Рафа са спечелили заедно общо 65 "Мастърс" титли, което е повече от всички останали действащи тенисисти взети заедно (55). При един от двамата е отишъл трофеят от Индиън Уелс в 8 от последните 12 години.


Вечният фаворит - Роджър Федерер

 
Макар възрастта му да предполага заключителни акорди, Роджър Федерер далеч не е изпял своята лебедова песен. Само преди дни той спечели титла №100 в своята кариера, триумфирайки в Дубай, при това с победа над финала на един от най-младите, перспективни и енергични играчи в лицето на Стефанос Циципас, който при това се намира в отлична форма, а вече натрупа и значително самочувствие. 


През 2017-та година Федерер успя да спечели последователно Australian Open, Индиън Уелс и Маями, а година по-късно защити трофея си в Мелбърн, започна годината със 17 победи, но беше спрян на финала в Индиън Уелс от Хуан Мартин дел Потро. Това означава, че Маестрото има да защитава 600 точки в Калифорния и цел пред него е да запази мястото си в Топ 5, където се завърна след Дубай.


Ако не успее да го стори, шестият Кевин Андерсън и седмият Кей Нишикори ще имат шанс да го изместят. Андерсън брани 180 точки за четвъртфинала си преди 12 месеца, докато Нишикори няма точки за защита. Федерер ще се нужде поне от четвъртфинал, за да има шанс да остане в Топ 5. 


Шампионът Дел Потро ще падне минимум до №8


Преди 12 месеца Хуан Мартин дел Потро спечели първата си "Мастърс" титла именно в Индиън Улес. Но след като отказа участие през този сезон, аржентинецът със сигурност ще загуби 1000 точки на 18 март при обновяването на ранглистата. Андерсън, Нишикори и Тийм със сигурност ще прескочат Кулата от Тандил, дори да загубят в първи кръг. Играчи като Джон Иснър и Стефанос Циципас също могат да изпреварят Дел Потро при добро представяне.


Циципас ще търси утвърждаване в Топ 10

 
През тази седмица Циципас дебютира в Топ 10 благодарение на натрупаните точки от финала в Дубай. Действащият шампион от младежките финали в Милано, който наскоро спечели титлата в Марсилия, има да защитава само 25 точки след загубата си от Доминик Тийм през миналата година. 


Кириос е под пара
Ник Кириос започна миналата седмица под №72 в света, но след победи над Рафаел Надал, Стан Вавринка, Джон Иснър и Александър Зверев триумфира с титлата в Акапулко и се изкачи с 39 места до №33. Австралиецът не игра в Индиън Уелс през миналата година и няма точки за защитаване, като същевременно обожава твърдите кортове. Ник има и добри спомени от Индиън Уелс - тук през 2017-та той надигра Зверев и Джокович, преди да му се наложи да се откаже без игра срещу Роджър Федерер. 


Къде ще бъде Григор Димитров?


Най-голям интерес за българските фенове на тениса безспорно представлява завръщането на Григор Димитров в игра. Българинът започна приличнo годината с достигане до четвъртфинал в Бризбън, където беше спрян в оспорван мач от бъдещия шампион Кей Нишикори. В Мелбърн Гришо записа три очаквани с оглед ранкинга му победи, но беше спрян в четвърти кръг от Франсис Тиафо. Оказа се, че още в Австралия Димитров е страдал от контузия, която го извади от кортовете в следващите два месеца. 


Трудно е да се прогнозира в каква форма и състояние ще се завърне Григор, а представянето му безспорно ще зависи от жребия. Сигурно е едно - никога досега, дори в далеч по-добри времена, Димитров не е постигал почти нищо в Индиън Уелс.

 

През миналата година той беше №4 в света, почива в първи кръг, но във втори отпадна от 39-тия Фернандо Вердаско. Година по-рано като №13 също почиваше на старта, във втори кръг победи Михаил Южни, но след това загуби от Джак Сок. Преглед на цялата му история в Калифорния показва, че никога досега той не е прескачал трети кръг, което ще рече, че няма повече от една победа. 


С оглед дългото му отсъствие заради контузия, загубените позиции в ранглистата (което ще се отрази на жребия във вторник), и лошата му история изобщо в турнира, всичко отвъд една самотна победа ще бъде добра новина за българина.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини